Staatsecretarissen onthullen toekomstig marineschip bij MARIN

In het grootste golfbassin van het Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) in Wageningen, is vandaag MARIN’s 10.000ste scheepsmodel getest: het nieuwe Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine. Staatsecretaris Barbara Visser van Defensie en staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaven samen het feestelijke startsein voor deze test met modelnummer 10.000.

Ook Vice Admiraal Rob Kramer, de Commandant Zeestrijdkrachten, was aanwezig. Met behulp van MARIN’s nieuwste simulatietechnieken voer hij het schip met de twee staatsecretarissen in virtual reality de haven van Den Helder binnen. Kramer: ‘We zijn erg blij met het Combat Support Ship als eerste stap in de vernieuwing van de vloot van de Koninklijke Marine. We hebben dringend behoefte aan een tweede bevoorradingsschip om ons werk op zee goed uit te kunnen voeren en de balans verder terug te brengen binnen onze vloot. Het schip past helemaal in onze traditie van effectieve en innovatieve schepen. Dat is essentieel, want toekomstige operaties op zee worden steeds complexer. We maken daarbij gebruik van allerlei geavanceerde technologie, zoals op afstand bestuurde systemen. Dat vraagt veel van de kleiner wordende bemanningen. Om dat veilig en effectief te kunnen doen, hebben we het onderzoek van MARIN en TNO nodig. Dan weten we zeker dat het straks op zee ook echt werkt.’

Achter de horizon

MARIN-directeur Bas Buchner: ‘Meer dan tachtig jaar geleden testten we ons eerste model voor de Koninklijke Marine. We zijn blij dat we nog steeds een bijdrage leveren aan de innovatieve marineschepen van de toekomst. Want na 10.000 modellen wil MARIN niet achteruit kijken, maar vooruit. Achter de horizon. Onder ons motto ‘Better Ships, Blue Oceans’ kijken we naar de zee en het schip van de toekomst. We willen schepen schoner, slimmer en veiliger maken en bijdragen aan een duurzaam gebruik van de zee. Morgen, op onze open dag, nemen we onze bezoekers daarom mee in een toekomst van zelfvarende emissieloze schepen, drijvende mega-eilanden en duurzame energie- en voedselwinning op zee.’

MARIN’s open dag op zaterdag 10 november is dit jaar de opening van de Maritieme Week 2018. 

Lees ook: Zee van de toekomst centraal op open dag MARIN

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.