Amsterdamse haven als hub voor bouwlogistiek

TNO, Havenbedrijf Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Waternet hebben de handen ineen geslagen in het streven naar schonere en slimmere stadslogistiek. Onder de naam ‘Amsterdam Vaart’ kijken de partijen naar de mogelijkheden van bouwtransport over het water, aangezien veel van de huidige of toekomstige bouwprojecten in Amsterdam direct aan de gracht of aan het IJ liggen.

‘De grachten van Amsterdam zijn letterlijk gemaakt voor transport, maar tegenwoordig worden ze alleen nog gebruikt voor rondvaart en pleziervaart’, vertelt commercieel manager Kim Borgmann van Havenbedrijf Amsterdam. ‘Het bouw- en goederenvervoer gaat over de weg, maar dat is vervuilend en belastend voor de toch al zwakke kades en bruggen. Een multimodale bouwhub kan hierin een uitkomst bieden.’

De haven van Amsterdam, en met name het Coen- en Vlothavengebied, kan uitstekend dienen als hublocatie voor aannemers. De leveranciers brengen per schip of over de Noord- of Zuid-as van Amsterdam (de ringweg) hun goederen naar die hub, waar de vrachten worden samengevoegd en als één lading per schip naar de bouwplaats worden gebracht. Daardoor verminderen het aantal vervoersbewegingen en daarmee uitstoot van CO2. De dekschuiten zijn elektrisch, of varen in ieder geval grotendeels op groene brandstof.

Zero emissie

Havenbedrijf Amsterdam, de gemeente Amsterdam, TNO en Waternet streven met het project ‘Amsterdam Vaart’, dat gesubsidieerd wordt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, naar zero emissie. Borgmann: ‘We staan nog aan het begin van de omslag naar slimmere en schonere stadslogistiek. Maar hoe groter watertransport wordt, hoe meer aannemers durven te investeren in hun arsenaal. Vooralsnog focussen wij ons op bouwlocaties direct aan het water, omdat het transport over de anders resterende ‘last mile’ (de laatste mijl naar de eindbestemming, red.) volgens ons nog te duur is. Er zit al een extra handeling in het overladen op de hub, als je daarna ook nog de stad door moet, krijg je de business case niet rond.’

Havenbedrijf Amsterdam werkt in dit project samen met een aantal grote aannemers en nautisch dienstverleners, die zelf ook investeren in deze duurzame ontwikkeling. Borgmann: ‘Zo werkt aannemer De Nijs bijvoorbeeld al met transportboten, zij werken nu op de Geldersekade aan een groot project dat volledig over water gaat. Dekschuitenverhuurder Blom is betrokken bij de bouw van het nieuwe kantoor van Booking.com aan het IJ, daar wordt onder andere zand en betonnen palen met boten aangevoerd. Funderingsbedrijf Van ‘t Hek heeft recent een bouwhub voor watertransport in de Coenhaven gerealiseerd. En Blue Line Logistics is elektrische schepen voor vervoer over het water aan het ontwikkelen, zij varen al regelmatig van België naar Nederland met een levering gipsplaten. Ook zijn we in gesprek met PK Waterbouw, ook zij richten zich met hun initiatief Zoev City op stadsdistributie en bouwlogistiek over het water.’

Concreet effect

TNO doet voortdurend onderzoek naar het concrete effect van vervoer over het water op vervoersbewegingen en luchtkwaliteit. Binnen Amsterdam Vaart denkt TNO mee in het ontwikkelen van een logistiek plan voor het toepassen van een multimodale bouwhub. Vervolgens rekent TNO het logistiek plan door om de impact en besparingen in termen van bespaarde CO2-uitstoot, bespaarde wegkilometers en bespaarde ritten in de stedelijke omgeving in kaart te brengen. Daarna worden transportbewegingen gemonitord om te zien of de gestelde ambitie behaald wordt.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.