Besluit Amsterdamse IJ-brug pas in 2019

De Amsterdamse gemeenteraad zal op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2019 een besluit nemen over de bouw van een omstreden brug over het IJ ter hoogte van het Java-eiland. Dat zou in eerste instantie eind dit jaar gebeuren.

De vertraging wordt veroorzaakt doordat Rijkswaterstaat om nautische redenen niet kan instemmen met de plannen van het gemeentebestuur. ‘Wat dat betreft zijn we een broedende kip’, aldus verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck gisteren tijdens de raadsvergadering over de brug.

Van Doorninck sprak van een ‘stevige gesprek’ met Rijkswaterstaat, ‘maar het is wel een gesprek waarvan we van twee kanten zeggen, we willen eruit komen.’

Zes varianten

Rijkswaterstaat wees in een eerdere uitgelekte brief aan het Amsterdamse college dat de zes varianten van de IJ-brug af. De ontwerpen vormden volgens de dienst een ‘nautische gevaar’, onder meer omdat er onvoldoende ruimte is voor aanlegplekken.

Volgens Van Doorninck staat de nautische veiligheid ‘voor alle partijen voorop’.

Auteur: John Versleijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.