Beverwijk wil af van zeehaven

De gemeente Beverwijk wil na een verzelfstandiging van het gemeentelijke haventerrein De Pijp aan het Noordzeekanaal de nieuwe NV onderbrengen bij een derde partij. Daarvoor worden al gesprekken gevoerd met Zeehaven IJmuiden.

Dat blijkt uit de voorstellen die het college recent aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De raad van de Noord-Hollandse gemeente zal in twee sessies in december de plannen van het college (VVD, GL, D66 en CDA) behandelen om van de gemeentelijke havendienst een naamloze vennootschap, ‘Zeehaven De Pijp Beverwijk NV’, te maken. De gemeente Beverwijk blijft voorlopig nog 100% aandeelhouder van dit nieuwe havenbedrijf.

‘Gebaseerd op het besluit van de gemeenteraad uit december 2015 is het uitgangspunt te komen tot een verzelfstandiging van de Beverwijkse haven, waarbij zeehaven De Pijp vervolgens kan worden ondergebracht in een grotere, robuuste economische structuur’, schrijft havenwethouder Serge Ferraro van Beverwijk.

Vervreemding

In een begeleidende onderbouwing en juridische toelichting wijst de VVD-bestuurder er verder op dat het uiteindelijke doel van de gemeente is om de aandelen van de nieuwe juridische havenentiteit ‘over te dragen’ aan een professionele partij.

‘Opgemerkt wordt dat met de voorgenomen oprichting de Beverwijkse haven nog niet opgaat in een grotere robuuste structuur, maar dat op deze wijze wel de stap wordt gefaciliteerd. We maken de Beverwijkse zeehaven klaar, zodat toegewerkt kan worden naar de toekomstige vervreemding van de aandelen en de gemeente Beverwijk de NV op de markt kan brengen’, aldus de verantwoordelijke havenwethouder.

Zeehaven IJmuiden

De toekomstige eigenaar is hoogstwaarschijnlijk Zeehaven IJmuiden, waar de gemeente Beverwijk dit voorjaar in het kader van de conclusies uit de marktconsultatie verdere verkennende gesprekken mee heeft gevoerd. Volgens directeur Peter van de Meerakker van Zeehaven IJmuiden zijn die gesprekken ‘positief en constructief’ verlopen en spreekt hij de hoop uit dat de partijen er ‘in het voorjaar van 2019 met elkaar uit zullen komen’.

Onderwerpen: , ,

Auteur: John Versleijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.