Port Insight maakt Rotterdamse haven nog slimmer

De slimste haven ter wereld zijn en blijven, is één van de speerpunten van Havenbedrijf Rotterdam. Een volgende grote stap in die ambitie is het investeren in nieuwe ontwikkelingen als ‘Internet of Things’. Onder de vlag van ‘Port Insight’ worden technologische oplossingen ontwikkeld die sleutelprocessen slimmer en efficiënter maken voor meerdere actoren in de maritieme sector.

Havenbedrijf Rotterdam lanceert Port Insight samen met de innovatieve Internet of Things-marktspeler TWTG. De joint venture zal specifiek onderzoek en ontwikkeling uitvoeren en tegemoet komen aan de continue vraag naar digitalisering in de maritieme sector. ‘De haven van Rotterdam pakt een voortrekkersrol bij de ontwikkeling en uitrol van digitale producten en diensten. Daarmee willen we het serviceniveau en de concurrentiepositie van onze haven verhogen. TWTG kan ons daarbij helpen. Vandaar dat we samen een joint venture hebben opgericht’, aldus Paul Smits, CFO bij Havenbedrijf Rotterdam.

Duwbakken

Na een innovatieproject van een jaar wordt nu de eerste oplossing voor Port Insight ontwikkeld. Goran Gavric, CEO van TWTG vertelt over de ontwikkelingen: ‘Op dit moment zijn ‘duwbakken’ niet realtime te traceren in het Rotterdamse, noch Europese havengebied. Deze grote stalen bakken kunnen wel 100 meter lang zijn en worden gebruikt om grote ladingen veevoer, zand, graan en overige ‘droge bulk’ te vervoeren. Er is heel veel te winnen voor iedereen in de sector. Zo kan de administratie voor havengelden volledig worden geautomatiseerd, wat letterlijk uren per week kan besparen voor zowel de binnenvarende ondernemer als de havenbedrijven. Daarnaast kan het voor operators inzichtelijk worden waar hun lading zich bevindt en of er genoeg (vrije) duwbakken beschikbaar zijn en waar die nu zijn. Dat kan nu nog niet. Dit maakt de haven niet alleen slimmer, ook duurzamer.’

Track & trace

De eerste toepassing door Port Insight rond duwbakken start in het Rotterdamse havengebied. Door deze data-gedreven aanpak krijgt het Havenbedrijf inzicht in dit proces, maar ook de ontvanger zou meer informatie kunnen opvragen van zijn lading. Gavric: ‘Op dit moment is iets als track & trace zoals we dat kennen van pakketjes er niet bij duwbakken, maar het is prima mogelijk zodat de ontvanger precies weet wanneer zijn levering is te verwachten zonder te hoeven bellen of te zoeken.’

Uit onderzoek bleek dat nog veel handelingen telefonisch of mondeling werden uitgevoerd. Digitalisering in dit proces biedt vele voordelen zoals een automatische boekhouding van havengelden. Dit is belangrijk waar duwbakken nu veel ruimte innemen en kritiek zijn om af te laden en verder te vervoeren. Daarbij is het vanzelfsprekend ook commercieel interessanter als ze efficiënter worden gebruikt.

Efficiënter, sneller en veiliger

Port Insight gaat haar eerste oplossing in het eerste kwartaal van 2019 uitrollen. Havens, verladers, operators en lading eigenaren kunnen gebruik maken van de innovaties in zo veel mogelijk internationale havens. Gavric: ‘Het gaat erom dat de sector meegaat in deze digitaliseringsslag, we moeten zowel A naar B beter maken. Dan kan iedereen in de branche efficiënter, sneller en veiliger aan het werk. De casus met betrekking tot de duwbakken is pas de eerste.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.