Nieuwe voorzitter voor Stichting Nederland Maritiem Land

Rob Verkerk, luitenant-generaal der mariniers buiten dienst, is de nieuwe voorzitter van Stichting Nederland Maritiem Land (NML). Hij volgt per 1 januari Wim van Sluis op die aan het einde van zijn NML bestuurstermijn is gekomen. Als voormalig Commandant Zeestrijdkrachten en Commandant Korps Mariniers is Verkerk met 39 jaar ervaring bij Defensie een zeer ervaren bestuurder.

Volgens NML is Verkerk is een resultaatgerichte leider. Hij heeft hart voor de maritieme sector in al zijn facetten. Gedurende zijn loopbaan vervulde Verkerk diverse uitvoerende functies binnen de mariniersbataljons, waaronder die van pelotons- en compagniescommandant. Van 1999 tot 2001 was Verkerk hoofd van het Mariniersopleidingscentrum, waarna hij van 2001 tot 2003 het commando voerde over het 2e Mariniersbataljon.

Als stafofficier vervulde hij diverse functies bij het Hoofdkwartier Korps Mariniers, waaronder die van hoofd Corporate Communication. Gedurende zijn plaatsingen bij het Ministerie was hij voornamelijk werkzaam op het gebied van integrale plannen en maritieme behoeftestellingen, waarbij hij was betrokken bij de realisatie van het eerste Landing Platform Dock, het Joint Support Ship, de Ocean-going Patrol Vessels, de totstandkoming van de Marinestudie 2005 en de reorganisatie van de operationele marinierseenheden.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Na een korte periode als souschef bij de defensiestaf nam hij in mei 2007 de functie van Directeur Operaties van het Commando Zeestrijdkrachten op zich, in combinatie met de functie van Commandant Korps Mariniers. Van 2014 tot 2017 voerde hij het commando over de Koninklijke Marine en vervulde hij de functie van Admiraal Benelux. Ter gelegenheid van zijn afscheid bij Defensie werd Verkerk benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden, commandeur in de Kroonorde en officier van het Légion d’Honneur.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.