Havendebat Rotterdam in teken van hoogconjunctuur

Het jaarlijkse Havendebat Rotterdam vindt op woensdag 12 december plaats en gaat over de economie in overdrive. Stakeholders uit de havengemeenschap en het achterland gaan met elkaar in debat over ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Deze keer staat de aanhoudende hoogconjunctuur centraal. Mis het niet en praat mee over de toekomst van de haven.

Aan de hand van scherpe stellingen gaan de ‘debaters’ op zoek naar oplossingen om de logistiek in en rondom de haven verder te verbeteren. Ook staan er diverse presentaties op het programma, onder meer van hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. De wereldeconomie is voor een belangrijk deel bepalend voor de overslagvolumes in de haven. De conjunctuurklok van de Nederlandse economie staat op de hoogste positie. Wat betekent dit voor de toekomst? Zet de groei door of wordt 2019 een pas op de plaats?

De huidige economie zorgt voor veel extra lading. Dit is positief voor de containerrederijen. Tegelijk is de oplopende olieprijs een punt van zorg. Ondertussen zet de alliantievorming en schaalvergroting door. Wat betekent dit voor 2019. Zijn de rederijen klaar om economische tegenwind op te vangen? Alan Murphy geeft inzicht in de positie van een van de belangrijkste stakeholders in de haven, de deepsearederijen.

Achterlandlogistiek

Daarna volgt een reeks debatten van circa 20 minuten per modaliteit. Bij het debat over containerlijnvaart is de stelling: De schaalvergroting en alliantievorming zijn een zegen voor de containerlogistiek, dit houdt de transportprijzen laag. Daarna volgt debat achterlandlogistiek – binnenvaart. Stelling: Laagwater benadrukt de noodzaak voor synchromodaliteit in supply-chains. Er is te grote afhankelijkheid.

Bij het debat over achterlandlogistiek (spoor) is de stelling: Spoorgoederenvervoer kan de komende jaren flink groeien, maar er moeten meer paden beschikbaar worden gesteld. Het laatste debat gaat over wegvervoer en achterlandlogistiek. Daar is de stelling: De kilometerbeprijzing voor goederenvervoer over de weg moet snel worden ingevoerd, het is de enige manier om de Nederlandse wegen niet te laten dichtslibben.

Havenprofessionals

Na de debatten volgt een netwerklunch, waar nagepraat kan worden. Het Havendebat Rotterdam is de jaarlijkse afsluiting van de haven. U ontmoet verladers, vervoerders, logistiek dienstverleners, rederijen en andere betrokkenen.

Het debat staat net als vorig jaar onder leiding van BNR-presentator Rens de Jong. U bent van harte welkom om aan het debat deel te nemen. Locatie: LantarenVenster. Aanmelden kan via deze link.

Lees ook: Brexit en arbeidsmarkt grootste issues voor Nederlandse havens

Lees ook het verslag van vorig jaar: Havendebat: ‘Informatie én kosten delen’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.