Amsterdamse wethouder ziet cruiseterminal verhuizen naar IJmuiden

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) verwacht dat de cruiseterminal (PTA) in het centrum van de hoofdstad op termijn wordt verplaatst naar IJmuiden.

Dat zegt de bestuurder, die tevens VVD-fractievoorzitter is in Amsterdam, tegenover De Telegraaf. Voor de komende vijf jaar voorziet de wethouder dat er niets gaat gebeuren met de locatie van de Amsterdamse cruiseterminal aan de Piet Heinkade, nu Rijkswaterstaat de plannen voor een Java-brug in de buurt van de terminal heeft afgeschoten.

Daardoor is een snelle verplaatsing van de terminal niet meer noodzakelijk. ‘Daarna zal die vermoedelijk buitengaats richting IJmuiden moeten worden aangelegd’, stelt Van der Burg.

Coenhaven

Eerder zou de cruiseterminal naar de Amsterdamse Coenhaven verhuizen als onderdeel van het plan van de gemeente om een vaste oeververbinding tussen het Java-eiland en Amsterdam Noord aan te leggen. Het alternatief, een verplaatsing naar de Achtersluispolder in Zaandam, kwam daardoor te vervallen.

Volgens de Zaanse wethouder Sanna Munnikendam (D66) is deze locatie niet meer in de race voor de komst van de Amsterdamse cruiseterminal. ‘Wij krijgen daar straks de chocoladefabriek van Tony’s Chocolonely. Dat trekt naar verwachting 500.000 bezoekers per jaar, dus er is geen plaats meer voor de PTA.’

Auteur: John Versleijen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.