‘Breakbulkcarrousel’ moet voor groei zorgen in Rotterdamse Waalhaven

Een vernuftig doorschuifplan in de Rotterdamse Waalhaven moet ervoor gaan zorgen dat de breakbulksector in Rotterdam een extra groei-impuls krijgt. In de komende drieënhalf jaar veranderen 12 hectare bedrijfsterrein en 1.155 meter kade van gebruiker. Daarnaast worden de terreinen en haveninfrastructuur gerenoveerd door het Havenbedrijf Rotterdam. 

‘Met deze, samen met betrokken bedrijven, zorgvuldig en langdurig voorbereide operatie, laten we zien dat we de breakbulksector in Rotterdam ruim baan geven’, aldus Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk en Logistiek van Havenbedrijf Rotterdam. ‘Het gaat dan met name om heavy lift, projectlading, staal en non ferro metalen. Rotterdam is daar al goed gepositioneerd vanwege de unieke ligging, de verbinding met de containerlogistiek en het toenemend aantal lijndiensten voor stukgoed en zware lading. De investering die deze bedrijven en het Havenbedrijf nu gaan doen, zal nog eens een extra stimulans vormen om Rotterdam tot dé breakbulk hub van Europa te maken.’

Zeven doorschuifoperaties

De herontwikkeling kan van start gaan omdat empty depot MRS van de Waalhaven naar het shortseacluster in de Eemhaven is verhuisd. Dit, tezamen met een zevental doorschuifoperaties maakt dat vier gerenommeerde breakbulkbedrijven ruimte krijgen om zich te moderniseren en volop verder door te ontwikkelen.

De vier bedrijven waar het om gaat, zijn Metaal Transport (non ferro metalen en staal), Broekman Project Services (heavy lift, projectlading en offshore), J.C. Meijers (multi purpose terminal) en RHB/Rotterdams Havenbedrijf (specialist heavy lift en projectlading). Met deze partijen zijn diverse uitgifte-overeenkomsten en intentieverklaringen ondertekend.

‘Veel efficiënter’

‘Momenteel hebben we een vestiging aan de Heijplaatweg en aan de Waalhaven Noordzijde’, aldus Willem-Jan de Geus, directeur Metaal Transport. ‘Daarnaast huren we al jaren diverse loodsen in het gehele havengebied om aan de vraag te kunnen voldoen. Met het nieuwe stuk terrein van 90.000 vierkante meter aan de Droogdokweg, kunnen we concentreren en veel efficiënter opereren.’ Metaal Transport handhaaft de locatie Heijplaatweg, inclusief kantoor en realiseert op de nieuwe locatie een loods van 25.000 vierkante meter.

ossingen op maat. Het in 1960 opgerichte bedrijf is gespecialiseerd in vervoer over zee, de weg, het spoor, door de lucht en multimodaal vervoer. Het hoofdkantoor van Broekman Logistics is gevestigd in Rotterdam. Daarnaast werken de ongeveer 800 medewerkers vanuit vestigingen in België, Tsjechië, Polen, India, Singapore en China.

Op de foto vnlr: Rik Pek (managing director Broekman Logistics), Emile Hoogsteden (directeur Containers, Breakbulk & Logistiek van Havenbedrijf Rotterdam), Willem-Jan de Geus (directeur Metaaltransport) en Peter van der Pluijm (directeur RHB). Foto: Marc Nolte.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.