Nieuwe editie Mainport in teken van de binnenvaart

De laatste Mainport van dit jaar is verschenen en heeft als thema de binnenvaart, een sector die de afgelopen tijd veel in het nieuws was. Dat kwam door het weer.

Zo bont als dit jaar maakte het weer het niet eerder in de afgelopen 300+ jaar. Voor de binnenvaart in Nederland had de droogte vooral landinwaarts grote gevolgen.

Op veel plekken konden schepen met minder dan de helft van hun laadcapaciteit varen. Zo moesten bouwplaatsen wachten op materialen, kwamen veehouderijen voer tekort en ontstond in delen van Europa brandstofgebrek. Een positieve kant was, dat alles wat kan varen ook voer en heel Nederland opeens het grote belang van de binnenvaart zag.

Green Deal

Klimaatverandering raakt iedereen, dus ook de binnenvaart. De sector staat voor de opgave te transformeren van fossiel naar duurzaam en circulair. De overheid is bezig om een Green Deal op te stellen met de binnenvaartsector, want daar is nog veel milieuwinst te halen. De binnenvaart moet versneld verduurzamen. Anders bestaat het risico op een ‘reverse modal shift’. Ook de sectorbankiers van ABN Amro geven het advies: investeer nu in verduurzaming. U leest erover in deze editie.

In de binnenvaart hotspot van Nederland doen verschillende maritieme ondernemers dat al door duurzame innovaties te ontwikkelen. Wat die hotspot is? Zie Mainport! Verder geeft binnenvaartinfluencer Liana Engibarjan tips voor een baan in de binnenvaart. Want werk is er genoeg!

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.