Port of Zwolle zet in op riviercruises

Zonder de IJssel waren er geen Hanzesteden ontstaan. Water is hier letterlijk de bron van een florerende
handel geweest. De IJssel is naast handelsroute tegenwoordig ook een bron van ontspanning en inspiratie. Port of Zwolle maakt zich sterk om meer riviercruises naar Kampen te halen. ‘We kunnen toeristen een mooi programma aanbieden.’

Kampen heeft volgens kenners het mooiste stadsfront van Nederland. En die iconische ‘skyline’ langs de IJssel laat zich het beste bewonderen vanaf de rivier. Jeroen van den Ende, managing director van Port of Zwolle: ‘Je hebt zicht op Kampen in de volle breedte, met historische gevels, torens, poorten en stadsmuren. Er is geen nieuwbouw of hoogbouw, het is werkelijk prachtig.’ Een mooie locatie dus om met een riviercruiseschip naar de oude Hanzestad in Overijssel te komen, vindt hij.

Travel Trade Show

Daarom nam Port of Zwolle in oktober deel aan het eerste HollandCity Global Travel Trade Show. Meer dan honderd touroperators en reisorganisaties uit alle delen van de wereld kwamen samen in Zwolle om kennis te maken met Nederland als inspirerende reisbestemming en dan vooral de minder bekende plekken. Port of Zwolle hield er speeddate gesprekken met touroperators uit Rusland, China, India, Indonesië en Brazilië om het havenbedrijf en de stad Kampen te promoten als inland riviercruise haven, want de regio Zwolle ligt geografisch gezien zeer gunstig voor een riviercruise langs de Hanzesteden, het IJsselmeer of het Rijndal.

Zwolle, Meppel en Kampen vormen een goede uitvalsbasis om diverse thema’s van de HollandCity-strategie te markeren zoals Hanzesteden Nederland, Waterland, Van Gogh en de Koninklijke verhaallijn, aldus Jos Vranken, directeur NBTC Holland Marketing. Spreiding van internationale bezoekers door Nederland heeft ook bij de bewerking van de internationale reisorganisaties een zeer belangrijke focus. Van den Ende: ‘Amsterdam is vol en Amerikanen of Aziaten willen iets boeken waarmee ze in tien dagen heel Europa kunnen zien. Met eenr iviercruise kan dat. Het ‘reisje langs de Rijn’ is veranderd. Riviercruises zijn niet meer alleen voor bejaarden, het is uitgegroeid tot een enorme industrie. Ook in Kampen nemen we dat zeer serieus.’

Vrijetijdseconomie

Jaarlijks komen er rond de honderd riviercruiseschepen naar Kampen. Een mooi aantal, maar dat mag best omhoog. Fred Pals, senior adviseur Economie bij de gemeente Kampen: ‘De hele gemeenschap kan profiteren van de haven, dus het is zaak om in Kampen de vrijetijdseconomie beter te gaan ontwikkelen. Deze regio heeft zoveel potentie. Wij zijn ‘het andere Nederland’, op een steenworp afstand van de Randstad, en grenzend aan onze belangrijkste buitenlandse markt, Duitsland. Wij werken nauw samen met onze partners in Oost-Nederland en gaan uit van eigen kracht, zodat we ook in de komende tijd een positieve bijdrage kunnen leveren aan de vrijetijdseconomie in Nederland.’

‘Riviercruises zijn uitgegroeid tot een enorme industrie.

Van den Ende: ‘Door de krachten op het gebied van havenontwikkeling en logistiek te bundelen, wordt de economisch groei, werkgelegenheid, gezamenlijke profilering en lobby van de regio Zwolle gestimuleerd. Het is goed dat die toeristische ‘poot’ er ook bij getrokken wordt.’ Pals: ‘Wij leven in Kampen van het water, via het goederenvervoer, maar ook via het toerisme.’

Kampen is voor riviercruisestoeristen gunstig gelegen om van daaruit excursies te doen: naar museum de Fundatie in Zwolle, naar Giethoorn, de Veluwe of toch maar weer een dagje Amsterdam. Pals: ‘We kunnen toeristen een mooi programma aanbieden en ook de stad zelf heeft genoeg te bieden. een onbedorven skyline, een overzichtelijk centrum met een gezellige winkelstraat. Vanaf de aanlegkade loop je zo het centrum in. Bijna alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. Er zijn aantrekkelijke winkels en genoeg horeca, drie torens, vier musea, een oud klooster, verborgen plekjes. Ook vanaf Schiphol ben je zo in Kampen, de A50 en A28 zijn dichtbij. Dat zijn goede uitgangspunten.’

Aanpassingen

Het cruiseseizoen loopt van maart tot en met oktober. Maar ook de periode rond Kerst wordt belangrijker. Van den Ende: ‘Kerst in oud Kampen, dat vinden toeristen geweldig! Zo pittoresk. Kampen ligt op kruispunt van vaarwegen, dus je vaart zo door naar Duitsland dat natuurlijk bekend staat om de kerstmarkten.’ Mocht het aantal schepen echt een hoge vlucht gaan nemen, dan zullen de huidige omstandigheden aangepast moeten worden. De afmetingen van de cruiseschepen lopen van 85 meter tot nieuwe schepen van wel 135 meter.

Van den Ende: ‘Het creëren van extra ligplaatsen voor passagiersschepen is momenteel niet aan de orde, maar er zijn meerdere kade-mogelijkheden. Sommige schepen liggen dan een paar honderd meter verder of aan de overkant, maar dat is goed te doen. De kade is lang genoeg, de rivier is breed genoeg. Passagiersschepen kunnen ook langszij elkaar, tot 50 meter in de rivier. We moeten slim met groei omgaan. Als het aantal schepen verdubbelt, dan zullen we serieus dingen moeten aanpassen. Misschien uitbaggeren en parkeerplaatsen verplaatsen om een langere loopplank neer te kunnen leggen. Maar voor nu zijn wij er helemaal klaar voor, laat die toeristen maar komen.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.