Havenbedrijf Amsterdam test drone-detectiesysteem

Het drone-detectiesysteem Marine Anti Drone Systems (MADS) gaat een vier weken durende proef houden met een monitoringssysteem in de Amsterdamse haven. De focus van de proef ligt op het opbouwen van inzicht in hoe, waar en waarom drones over de haven van Amsterdam vliegen.

Havenbedrijf Amsterdam ziet het potentieel van drones voor talloze gebruikstoepassingen voor zijn activiteiten en die van zijn klanten. Deze proef zal het gebruik ervan controleren. Veel klanten van Havenbedrijf Amsterdam zijn bezig met het gebruik van drones voor infrastructuurinspectie en meting van omgevingsparameters. De gegevens die worden verzameld door deze pilot zullen verregaande invloed hebben op het toekomstige gebruik van UAV’s (onbemande luchtvaartuigen) in het havengebied dat 650 hectare telt.

Joost Zuidema, projectmanager innovatie, houdt vanuit het Havenbedrijf toezicht op de test: ‘Het MADS-systeem geeft ons voor het eerst de mogelijkheid om een ​​idee te krijgen van de technologie die ons helpt het drone-gebruik te begrijpen en een eerste beoordeling te maken van ongewenste dronevluchten in een deel van onze haven. Als Havenbedrijf willen we er zeker van zijn dat drones in onze haven veilig en op verantwoorde wijze worden uitgevoerd, binnen de wet- en regelgeving.’

Kwaadwillende doeleinden

Zoals alle werktuigen worden drones zowel voor goede als voor kwaadwillende doeleinden gebruikt. Er is een potentiële bedreiging voor het transport, zoals containerschepen, en havens over de hele wereld. Denk aan terrorismebedreigingen van explosieven of gasaanvallen, flyby-hacking om de controle over autonome of semi-autonome systemen te nemen, het stelen van waardevolle gegevens van onbeveiligde netwerken of inbraak in onveilige netwerken.

Het MADS-systeem zal de haven ondersteunen door toezicht te houden op legaal en illegaal vliegen over het havengebied. Het systeem detecteert drones en identificeert ze binnen een bereik van 5 kilometer, waarbij de GPS-positionering van zowel de drone als de piloot wordt bepaald, samen met de snelheid en richting van de drone.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.