Hart voor de haven: Jan Snoeij (4shipping)

Als je opgroeit op een binnenvaartschip, is de kans heel groot dat je later ook aan het roer staat. Jan Snoeij, directeur van 4shipping, wilde altijd schipper worden, ging toch iets anders doen, maar werkt nu weer in de binnenvaartsector. Zijn doel: de markt transparanter maken en klanten blij maken.

Zijn uitzicht op kantoor heeft overeenkomsten met dat van een kraanmachinist, een beroep dat hij stiekem ook heel interessant vindt. Vanaf de twaalfde verdieping van de Rotterdam Science Tower bij het Marconiplein heeft Jan Snoeij mooi uitzicht over de stad en de haven. Niet dat hij veel tijd heeft om naar buiten te kijken, de zaken bij 4shipping waar hij oprichter en directeur van is, gaan goed.

Met een app brengt 4shipping verladers en schippers bij elkaar zonder de tussenkomst van bevrachters. Het volledige bevrachtingsproces wordt ermee geautomatiseerd. ‘De app begeleidt verladers en schippers bij hun onderhandelingen en maakt het mogelijk om automatisch een charter te genereren’, aldus Snoeij. ‘Daarnaast zijn er nog verschillende andere functionaliteiten, zoals track en trace, een chat waarmee verladers en schippers kunnen communiceren, mogelijkheden tot documentuitwisseling en statistieken van uitgevoerde transporten.’

Houten haven

Voor Snoeij is de binnenvaartwereld niet onbekend. Hij groeide op als schipperszoon op een binnenvaartschip.
‘Ik heb veel in de stuurhut gezeten. Spelen, meekijken, leren, helpen. Ik kon als kind natuurlijk niet vaak
buitenspelen. Mijn vader maakte voor ons daarom een houten haven. Bij het laden en lossen stonden mijn broers en ik er met onze neus bovenop en vanaf mijn zevende mochten we wel eens meehelpen. Mijn ouders vervoerden
droge lading en met een bobcat, een klein bulldozertje, haalden wij de laatste restjes uit het ruim. Ik leerde zelfs hoe ik dat in het Duits kon vragen aan de mensen van het bedrijf bij wie we lading afleverden.’
Van jongs af aan is hij al gefascineerd door kranen. ‘Als het even kan, ga ik een kraan op. Onlangs nog tijdens de
open dag van Port of Moerdijk, bij CCT.’ Op de vraag wat de mooiste plek in de haven is, antwoordt hij dan ook: ‘Ergens in een kraan.’

‘Het is onwijs tof om een mooi product te maken dat zoveel impact heeft op de binnenvaart.’

Met zo’n achtergrond kon het niet anders of Snoeij zou ook schipper worden. ‘Dat wilde ik ook altijd. Tot het eind van de middelbare school. Een leraar wees me op de open dag van de Leidse Instrumentmakers School. Fijne,
mechanische instrumenten maken. Dat had die leraar goed gezien, want het was echt wat voor mij. Daarna deed ik de HTS in Utrecht, waar ik leerde ontwerpen. Na een afstudeerstage bij TNO werd ik metroloog.’

Ondernemen

De haven leek ver weg, al kon Snoeij regelmatig meevaren op het schip van z’n broer. In de avonduren werkte
Snoeij aan een idee om zijn passie voor apps, techniek en de liefde voor de binnenvaart te combineren in een eigen bedrijf: 4shipping. ‘Ik heb altijd ondernemer willen worden. Twee jaar ben ik er mee bezig geweest, voordat het product in 2016 werd gelanceerd.’ Sinds de app van 4shipping live is, werd het bedrijf een paar keer genomineerd voor een prijs en won het PortXL, een internationaal stimuleringsprogramma van onder meer Havenbedrijf Rotterdam voor innovatieve havengerelateerde start-ups. Het laatste jaar is het aantal schepen dat zich heeft aangesloten bij de app verdubbeld: ongeveer 880 doen er mee. Ook in België, Duitsland en Frankrijk is 4shipping actief, en zelfs in een aantal Donaulanden. De app is er daarom ook in vier talen, Nederlands, Engels, Frans en Duits. ‘Als schipperszoon ben ik opgegroeid in de transportsector. Het idee van de app is ontstaan en ontwikkeld met ervaringen van mijn familie en andere schippers. Heel de sector kan er van mee profiteren.’

De markt transparanter maken en klanten blij maken, Snoeij geniet ervan. ‘Het is onwijs tof om een mooi product
te maken dat zoveel impact heeft op de binnenvaart. Als ik zie wat er met technologie mogelijk is, er liggen nog zoveel kansen.’ 4shipping is daarom ook druk bezig het aantal functionaliteiten van de app steeds weer uit te breiden en het gebruik ervan te vereenvoudigen. ‘Ons doel is het bevrachtingsproces letterlijk kinderlijk eenvoudig te maken voor verladers en binnenvaartondernemers.’

Vrijheid

Ondanks dat hij niet zo vaak meer vaart, is de binnenvaart wel echt zijn branche. ‘Het is een leuke industrie om in te werken. Mensen die van hun vak houden, de vrijheid. Het is een ondernemende wereld. Het kantoorbestaan is
natuurlijk heel anders dan een werkdag aan boord. Ik probeer zo vaak mogelijk naar klanten te gaan. Ik zou met het bedrijf graag nog harder willen groeien, want een groter team geeft vrijheid. Ik kan me dan focussen op leukere klussen dan de administratie of de post. We zijn al flink gegroeid als bedrijf, maar we zijn slechts met 2,5 fte. Daarom huren we capaciteit in. Vanaf januari willen we ons team verder aanvullen met nieuwe IT’ers, PHP Developers. We staan te springen om de binnenvaartsector sneller en efficiënter te maken.’

De binnenvaart loopt niet voorop als het om vernieuwing gaat. ‘Binnenvaartondernemers communiceren bijvoorbeeld nog hoofdzakelijk per telefoon. De jongere generatie gaat wel met hun tijd mee, maar het gebeurt nog steeds dat er handgeschreven facturen worden verstuurd. Men staat er niet echt voor open om iets nieuws te proberen. Daarom vind ik het echt bijzonder als grote verladers ons benaderen. Dat geeft het gevoel dat we op de goede weg zijn met iets waar de markt echt op zit te wachten. Behoudende ondernemers activeren om met ons mee te doen, is een van onze grootste uitdagingen.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.