2018: minder ongelukken in Rotterdams havengebied

In 2018 deden 29.475 zeeschepen de Rotterdamse haven aan, bijna 200 minder dan vorig jaar. Het aantal ongelukken daalde van 129 naar 118 op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen (zee- en binnenvaart). Daaronder waren veertien ongevallen met of door de pleziervaart.

‘Rijkelijk veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. Daar willen we dit jaar wat aan doen’, aldus havenmeester René de Vries bij de presentatie van de cijfers op dinsdag 8 januari. ‘We gaan de gemeente helpen met het waarmaken van haar ambitie om meer te profiteren van de ligging aan het water en de recreatie- en passagiersvaart te promoten. Maar varen doe je wel samen.’

Vijf ernstige ongelukken

Van de 118 ongevallen waren er vijf ‘ernstige ongelukken’. Dat zijn er net zo veel als in 2012, 2013, 2014 en 2015, maar vier meer dan in 2016 en 2017. Twee incidenten springen er uit: de oliemorsing van de Bow Jubail en de botsing tussen een watertaxi en een sloep. Verder zonk een pleziervaartuig, liep een patrouillevaartuig aan de grond tijdens een proefvaart en raakte een vlet bijna klem tussen wal en schip.

‘Varen doe je samen’ is de naam van het landelijk platform voor beroepsvaart en recreatievaart, maar het zou ook het credo kunnen zijn van het Rotterdamse nautische beleid voor 2019, stelde De Vries. ‘Afgelopen zomer werden we opgeschrikt door een incident tussen een sloep met passagiers en een watertaxi. Het was een ernstig ongeval en het had nog veel ernstiger kunnen zijn. In termen van risico vormen de passagiersvaart en recreatievaart een bijzondere categorie, omdat de mensen aan boord kwetsbaar zijn.’

Intensiever controleren op vaargedrag

Hij vervolgt: ‘De gemeente Rotterdam heeft ambitieuze plannen en als havenmeester draag ik daar graag aan bij. De stad, de rivier en de scheepvaart moeten naast elkaar kunnen bestaan. Voor het Havenbedrijf is daarbij de veiligheid van primair belang.’

De havenmeester heeft conclusies getrokken uit een nieuw risk assessment dat is uitgevoerd samen met belanghebbenden. Hij noemde onder meer dat de regelgeving voor snelheidsbeperking langs de oever en bij in- en uitvaren van havens beter tussen de oren van de vaarweggebruikers moet komen en het Havenbedrijf intensiever moet controleren op vaargedrag. Het gaat om basale regels als op elkaar letten, rekening houden met elkaar, netjes varen, recht oversteken, duidelijk zijn en uiteraard voldoen aan de verkeersregels.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.