Weer overslagrecord voor North Sea Port

Voor het tweede jaar op rij registreert North Sea Port een recordoverslag. De overslag via zeevaart bedroeg 70,3 miljoen ton in 2018. Dat is 5,5 procent meer dan een jaar eerder (66,6 miljoen ton). Daarbovenop komt nog 10 tot 12 miljoen ton natte lading via pijpleidingen.

Bijna de helft van de overslag in Gent, Vlissingen en Terneuzen is droge bulk. Die categorie steeg naar 32,8 miljoen ton (+4,6 procent). De aangetrokken bouw zorgt voor meer overslag van zand, grind en bouwmaterialen. De kolenoverslag – vooral voor de procesindustrie – nam licht toe. Ook het volume in de agribulk groeide.

De overslag van natte bulk steeg naar 20,5 miljoen ton (+6,3 procent). Dat is vooral te danken aan een sterke groei van de (petro)chemische sector en biodiesel.

Stukgoed

De overslag van conventioneel stukgoed kwam uit op 11,8 miljoen ton (+4,5 procent). Bij de containeroverslag kon North Sea Port een plus van 61 procent boeken. Gemeten in gewicht ging het om 1,7 miljoen ton. Dat is te danken aan het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers.

Alleen het roro-vervoer valt uit de boot. Daar deed zich een lichte daling voor: min 3,4 procent naar 3,5 miljoen ton.

Licht optimistisch

Niet alleen de overslag via zeevaart kende een recordjaar, ook voor de binnenvaart was dit het geval. Daar was de groei 2,5 procent, wat het totaal op 58 miljoen ton brengt.

De directie van North Sea Port is voor 2019 licht optimistisch: ‘De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. Daarnaast neemt, zoals verwacht, sedert medio 2018 de groei van de goederenoverslag lichtjes af.’

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.