Havens vrezen extra EU-laag voor scheepsmeldingen

De havens van Hamburg, Antwerpen en Rotterdam zien niets in de invoering van een extra administratieve laag op EU-niveau voor scheepsmeldingen. Met een gezamenlijke verklaring proberen ze die tegen te houden.

Vandaag (donderdag 10 januari) stemt de vervoerscommissie van het Europees Parlement over het voorstel voor een Europees Maritiem Eenloketsysteem (EMSWe). Diverse Europarlementariërs hebben een amendement ingediend om een extra toegangspunt op EU-niveau in te voeren voor scheepsmeldingen. Dat zou dan in het leven moeten worden geroepen naast een geharmoniseerd toegangspunt op nationaal niveau, het zogeheten Single Window Maritiem.

Vertragingen

De havens van Hamburg, Antwerpen en Rotterdam dringen er met klem op aan dat het Europees Parlement dit amendement verwerpt. Ze waarschuwen dat als er nog een extra toegangspunt voor scheepsmeldingen op EU-niveau wordt ingevoerd, de huidige beschikbaarheid van gerapporteerde gegevens in het gedrang komt.

Dat veroorzaakt onnodige vertragingen. Ook zouden de veiligheid en milieubescherming in de Europese havens  erdoor onder druk komen te staan.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.