Weer meer lading via Noordzeekanaalgebied

In 2018 hebben de havens in het Noordzeekanaalgebied bij elkaar 101,8 miljoen ton overgeslagen. Dat is een record, zo blijkt uit de voorlopige overslagcijfers die Port of Amsterdam 10 januari bekendmaakte.

Daarvan maakt Amsterdam met 82,3 miljoen ton het grootste deel uit. Ook dat is een nieuw overslagrecord. In 2017 was het 81,3 miljoen ton.

In IJmuiden steeg de overslag met 1 procent tot 18,6 miljoen ton. In Beverwijk en Zaanstad daalde de overslag, respectievelijk naar 0,7 miljoen ton (min 9 procent) en 0,2 miljoen ton (min 30 procent).

Agribulk, bouwproducten en containers

Het record in de Amsterdamse haven is vooral te danken aan de gestegen overslag van agribulk (plus 19 procent naar 8,4 miljoen ton) en bouwproducten (plus 8 procent naar 7,4 miljoen ton).

De overslag van containers groeide eveneens: met 68 procent naar 107.940 TEU. De overige natte bulk (zoals chemische basisproducten) steeg met 23 procent tot 2,7 miljoen ton. Overige droge bulk steeg met 13 procent naar 2,9 miljoen ton. Bij roro en overig stukgoed was de groei 24 procent naar 2,3 miljoen ton.

Weer minder kolen

De totale fossiele overslag is in 2018 wederom fors gedaald. De kolenoverslag nam met 18 procent af tot 13 miljoen ton. Dit is het vierde jaar op rij dat er in de regio Amsterdam sprake is van een daling bij de kolen. De overslag in olieproducten stabiliseerde in 2018 op 44,5 miljoen ton.

De import in de Amsterdamse haven bleef vrijwel gelijk op 50,6 miljoen ton. De export groeide echter, met 3 procent tot 31,7 miljoen ton.

Circulair

In 2018 heedft Port of Amsterdam beduidend meer grond uitgegeven dan in 2017: 43 tegenover 18 hectare. Grote uitgiften vonden onder meer plaats aan Fetim (9 hectare), Commodity Centre Netherlands (6 hectare) en Delin (5 hectare).

Ook vestigden zich nieuwe partijen op bestaande kavels, zoals Integrated Green Energy solutions (IGES), dat niet-recyclebare plastics omzet in scheepsbrandstof, en Plastic Recycling Amsterdam (PRA), dat van recyclebare plastic grondstoffen nieuwe plastics maakt.

Minder afhankelijk

Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam, is tevreden: “De overslag in 2018 in Amsterdam en de regio is een all time high. Deze overslagcijfers weerspiegelen onze strategische ambitie om geleidelijk minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en daarvoor in de plaats andersoortige lading aan te trekken.”

“De sterke groei van met name agribulk en containers hebben de afname van kolen in belangrijke mate gecompenseerd. Daarbij zijn we in 2018 ook geholpen door de hoogconjunctuur, die we in onze haven terugzagen in toenemende overslag van bouwmaterialen en uitgifte van haventerrein aan verschillende bedrijven waaronder circulaire.”

foto Port of Amsterdam/Ed Seeder

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.