Zwolle verbetert veiligheid op afstand bediende bruggen

In 2019 laat de gemeente Zwolle de veiligheid van vier grote, op afstand bedienbare bruggen verbeteren. De besturing en de aandrijving van de bruggen worden aangepast of vernieuwd. Het gaat om de Mastenbroekerbrug, Twitstvlietbrug, Holtenbroekerbrug en Hofvlietbrug.

De omvangrijke werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de bruggen zoveel mogelijk aan de nieuwste wettelijke veiligheidseisen uit de Europese Machinerichtlijn voldoen. Tijdens de werkzaamheden zijn de bruggen niet bedienbaar en daardoor geldt voor de scheepvaart een beperking voor de doorvaarthoogte.

De gemeente Zwolle heeft de opdracht voor de werkzaamheden verleend aan SPIE Nederland. De aannemer uit Wijhe heeft veel ervaring in het bouwen en ombouwen van beweegbare brug- en sluisinstallaties.

Besturing en aandrijving

Beweegbare bruggen zijn volgens de wet zowel arbeidsmiddel als machine. Elke machine die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht of gebruikt moet voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen uit de Machinerichtlijn.

Het afgelopen jaar zijn de mechanische onderdelen van de bruggen al aangepast. Daardoor zijn ze als werkruimte voor de beheerders toegankelijker en veiliger zijn gemaakt. De nieuwe werkzaamheden worden uitgevoerd aan de besturing en aandrijving van de bruggen.

Dit werk bestaat onder meer uit het aanpassen van het elektrische en/of hydraulische aandrijfgedeelte van de brug, het vernieuwen van de besturingskasten en het vervangen van een groot gedeelte van de elektra-, stuur- en datakabels.

Uitvoering in twee fasen

Om de scheepvaart zo min mogelijk te hinderen beperken de gemeente Zwolle en de aannemer de uitvoeringstijd. Hiervoor zijn verkennende gesprekken gevoerd met de Rijkswaterstaat en met brancheorganisatie BLN-Schuttevaer. Op basis van die gesprekken is besloten om de werkzaamheden in twee fasen uit te voeren, waarbij twee bruggen in hetzelfde vaarwater tegelijkertijd onder handen worden genomen.

In de eerste fase vinden de werkzaamheden plaats in het vaarwater richting de binnenstad van Zwolle en worden de Holtenbroekerbrug en Hofvlietbrug onder handen genomen. De werkzaamheden duren drie weken en vinden plaats van 29 april tot en met 21 mei.

In de tweede fase vinden de werkzaamheden plaats in het vaarwater het Zwartewater. Het gaat om de vaarrichting vanuit de IJssel naar Hasselt. In deze fase worden de Mastenbroekerbrug en Twistvlietbrug omgebouwd. De werkzaamheden duren twee weken: van 2 tot en met 16 september.

(foto Gemeente Zwolle)

Auteur: Martin Dekker