Prototype krachtigste windturbine ter wereld komt op Maasvlakte

Komende zomer wordt het eerste prototype van de Haliade-X 12 MW windturbine geïnstalleerd op de Maasvlakte in Rotterdam. GE Renewable Energy en Future Wind (een joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland) hebben 16 januari bekendgemaakt dat zij daarvoor een overeenkomst hebben gesloten.

DeHaliade-X 12MW is de krachtigste windturbine ter wereld. Het 260 meter hoge gevaarte kan 67 GWh per jaar produceren. Dat is genoeg elektriciteit voor 16.000 Europese huishoudens.

Er is een testperiode van vijf jaar en een 15-jarige periode van ‘fullservice’ exploitatie en onderhoud afgesproken. Aan het begin van de exploitatieperiode zal GE Renewable Energy de data verzamelen die nodig zijn voor het verkrijgen van het typecertificaat. Dat certificaat is een belangrijke stap in het commercialiseren van het product in 2021.

Prototype

Het protoype van de offshore windturbine wordt op de kust geïnstalleerd zodat er beter getest kan worden. Inmiddels is op de site begonnen met de voorbereiding voor de installatie.

De gondel van het Haliade-X 12 MW-prototype zal in Saint-Nazaire worden geassembleerd. De drie LM-rotorbladen van 107 meter bouwt GE Renewable Energy in Cherbourg en de masten in Sevilla. Alle onderdelen worden verscheept naar Rotterdam. Daar worden ze geassembleerd en geïnstalleerd.

Het prototype dat in Rotterdam komt te staan, maakt deel uit van een investering van 320 miljoen euro in het Haliade-X-project dat GE Renewable Energy in maart 2018 aankondigde. Deze turbine moet zorgen voor een beter concurrerende bron van schone, duurzame energie.

Testlocatie

Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam zegt in een reactie: ‘We zijn er trots op dat GE Renewable Energy en SIF onze haven als testlocatie gebruiken voor de krachtigste offshore windturbine ter wereld. Dit bevestigt de reputatie van de haven als aantrekkelijke partner voor de offshore windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie.’

‘In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windparken op zee nodig’, aldus Arno Bonte, wethouder voor duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie. ‘We zijn blij dat GE heeft gekozen voor Rotterdam als testlocatie voor de Haliade-X 12 MW. Dit is de grootste windturbine ter wereld en kan ons kan helpen de overgang naar schone energie te versnellen.’

SIF

Topman John Lavelle van GE Renewable Energy, verantwoordelijk voor de divisie offshore wind: ‘De haven van Rotterdam is een waardevolle kracht gebleken door voor alle noodzakelijke voorwaarden te zorgen om de Haliade-X onder de meest drastische weersomstandigheden te testen.’

De windturbine komt op het terrein van SIF te staan. Tot blijdschap van Fred van Beers, CEO van SIF Holding Nederland: ‘Dit zal SIF’s streven naar een pionierspositie in het ontwikkelen van offshore windindustrie verder ondersteunen. Het project sluit ook aan op de ambitie van SIF om volledig CO2-neutraal te worden. De Haliade-X 12 MW zal koolstofvrije energie leveren aan het elektriciteitsnet.’

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.