Rotterdam start stimuleringsregeling voor klimaatvriendelijke zeevaart

Sinds 21 januari kunnen bedrijven in Rotterdam een beroep doen op de Stimuleringsregeling Klimaatvriendelijke Zeevaart. Het Havenbedrijf Rotterdam stelt hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar.

“We willen een actieve rol spelen in het verlagen van de CO2-uitstoot van de scheepvaart”, licht CEO Allard Castelein toe. “Met deze regeling kunnen we verschillende concrete projecten net die financiële ondersteuning geven die nodig is om ze te realiseren.”

Lage uitstoot

Het Havenbedrijf nodigt verladers, rederijen, brandstofproducenten en -leveranciers, motorfabrikanten en maritiem dienstverleners uit om gebruik te maken van de regeling. Het doel ervan is (demonstratie)projecten te bevorderen met brandstoffen die geen of een lage CO2-uitstoot veroorzaken.

Het Havenbedrijf Rotterdam wil logistieke ketens die via Rotterdam lopen, helpen decarboniseren. Allard Castelein kondigde de stimuleringsregeling vorig jaar al aan tijdens de Energy in Transition Summit. De regeling is nu in werking getreden en loopt tot eind 2022.

World Ports Climate Action Program

Deze stimuleringsregeling sluit aan bij de lancering van het World Ports Climate Action Program in september 2018. In dat samenwerkingsverband werken de havenbedrijven van Hamburg, Barcelona, Antwerpen, Los Angeles, Long Beach, Vancouver en Rotterdam samen aan projecten om de opwarming van de aarde door scheepvaart tegen te gaan.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.