Havenbedrijf Rotterdam sluit zich aan bij H-Vision

Havenbedrijf Rotterdam sluit zich aan bij project H-Vision. Binnen dit project werken zestien bedrijven uit het havenindustriegebied samen aan een haalbaarheidsstudie naar de productie en toepassing van blauwe waterstof in het Rotterdamse havengebied.

H-vision heeft de doelstelling om de industrie al voor 2030 te voorzien van CO2-arme energie door aardgas en kolen te vervangen door blauwe waterstof en mogelijk ook restgassen circulair in te zetten.

Lege gasvelden

Blauwe waterstof wordt verkregen door aardgas of restgassen uit de industrie nog voor gebruik te splitsen in waterstof en CO2. De afgevangen CO₂ wordt vervolgens opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee of hergebruikt. De infrastructuur en installaties voor blauwe waterstof kunnen op termijn ook gebruikt worden voor groene waterstof, gemaakt door zonne- en windenergie aangedreven elektrolyse.

H-vision richt zich op een potentiële CO2-emissiereductie van 2 megaton per jaar in 2025, oplopend tot 6 megaton per jaar in 2030.

Deelnemende bedrijven

Deelnemende bedrijven zijn: Deltalinqs, TNO, Air Liquide, BP, EBN, Engie, Equinor, Gasunie, GasTerra, Linde, OCI Nitrogen, Havenbedrijf Rotterdam, Shell, TAQA, Uniper, Koninklijke Vopak.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.