Eemshaven krijgt groot nieuw zonnepark

Whitehelm Capital, Groningen Seaports en Royal Vopak gaan samen investeren in een 27 MW zonnepark. Het wordt daarmee een van de grootste zonneparken in Nederland.

Het nieuwe zonnepark wordt gebouwd op 19 hectare grond grenzend aan de Vopak Terminal Eemshaven. Dit stuk land wordt momenteel al gehuurd door de terminal. De geproduceerde groene stroom zal beschikbaar worden voor lokaal gebruik in Groningen, Vopak-terminals en de algemene elektriciteitsmarkt.

Toekomstige bedrijfsactiviteiten

De Eemshaven wordt beschouwd als strategische locatie voor de productie en opslag van hernieuwbare energie in Nederland. Cas König, ceo van Groningen Seaports: ‘Dit park draagt ​​bij aan de duurzaamheid van de haven en de reductie van CO2-emissies. Voor ons is lokaal opgewekte groene stroom van eminent belang als locatie-eis voor zowel huidige als toekomstige bedrijfsactiviteiten. We zien steeds vaker dat het aanbieden van hernieuwbare energie bepaalt of een bedrijf onze havens als locatie kiest.’

De definitieve investeringsbeslissing is voorzien voor het najaar van 2019. Naar verwachting zal het Vopak-zonnepark operationeel zijn in 2020. Vopak Terminal Eemshaven is een joint venture tussen fondsen beheerd door Whitehelm Capital en Royal Vopak.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.