Nationale staking kost haven Antwerpen miljoenen

De impact van de nationale staking was groot voor de Antwerpse haven. Preventief werden de schepen geremd om de Schelde op te varen en waren een aantal grote terminals gesloten. De financiële impact op de haven loopt  in de miljoenen euro’s.

Op een bepaald moment waren 30 schepen aan het wachten om de haven in en uit te varen, meldt Port of Antwerp. Het Belgische havenbedrijf meldt dat inmiddels alles weer normaal draait, er is hard gewerkt en rond middernacht was de achterstand weggewerkt.

Financiële impact

Schepen voor de haven, Annick De Ridder, betreurt de impact: ‘We betreuren deze actie. Hierdoor wordt de grootste economische motor van het land getroffen. Een stakingsactie in de haven heeft immers een enorme impact. Op de havenactiviteiten, maar ook op de toeleveringsketen van de logistieke en de industriële activiteiten in het achterland. De financiële impact van een nationale actiedag op de haven loopt dan ook in de miljoenen euro’s.’

Uitblijvende loonsverhogingen

Op 13 februari, de dag van de nationale staking in Belgie waren enkel de Boudewijnsluis voor binnenvaart en de Berendrechtsluis, voor zeevaart tot 180m, open. Belgische vakbonden riepen een week geleden een nationale staking uit als protest tegen de uitblijvende loonsverhogingen. Verschillende terminals kozen er voor om preventief de deuren te sluiten. Zo was er geen activiteit bij MSC-PSA European Terminal (MPET) en Antwerp Gateway Terminal (DP World) aan het Deurganckdok en bij de PSA Terminal aan de Berendrecht- en Zandvlietsluizen.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.