Haven Antwerpen doet afstand van naam Delwaidedok

Het bekende Delwaidedok krijgt een nieuwe naam. Het stadsbestuur wacht een advies van een wetenschappelijk comité niet af en wil zo snel mogelijk een nieuwe naam kiezen. Het schepencollege geeft daarmee gehoor aan een oproep van Groen Antwerpen om de naam Delwaidedok te schrappen.

Aanleiding daarvoor was de publicatie vorige week van het boek ‘1942’ van de gezaghebbende historicus Herman Van Goethem. Daaruit blijkt dat de naamgever van het dok, Leo baron Delwaide sr., tijdens de Tweede Wereldoorlog een veel grotere rol speelde in de vervolging van de Antwerpse Joden dan tot voor kort werd aangenomen.

Niet houdbaar

‘Na lezing van het boek was duidelijk dat de naam niet houdbaar is’, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De oproep van Groen kreeg vrijwel onmiddellijk steun van coalitieleden als André Gantman (N-VA) en Claude Marinower (Open Vld), beiden met een Joodse achtergrond.

Het stadsbestuur zal nu het Havenbedrijf formeel verzoeken de naam van het voormalige containerdok te schrappen. Het college wil zich op de volgende zitting van 25 februari beraden over een nieuwe naam en deze aan de havenbeheerder laten weten.

Tekst: Rob Mackor

Onderwerpen: ,

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.