Minder stookolie, meer LNG gebunkerd

In de Rotterdamse bunkerhaven is in 2018 de verkoop van bunkerolie verminderd van 9,9 miljoen naar 9,5 miljoen kuub. Die daling is bijna geheel toe te schrijven aan afname van zware stookolie: van 8,3 miljoen naar 7,9 miljoen kuub. De overslag van LNG als bunkers nam fors toe: van 1.500 naar 9.500 ton.

Rotterdam is de grootste bunkerhaven van Europa. Volgens Havenbedrijf Rotterdam heeft de daling van het bunkervolume te maken met de schaalvergroting en het gebruik van modernere (lees zuiniger) schepen in de containervaart. Leveranties aan containerschepen zijn goed voor ongeveer 70 procent van de totale Rotterdamse bunkermarkt.

Het bunkeren van LNG is in Rotterdam inmiddels gewoon geworden. Naast Titan LNG hebben inmiddels ook Shell en Anthony Veder zich aangemeld als LNG-bunkeraars. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht binnen vijf jaar in totaal tien aanbieders en een aanzienlijke stijging van het bunkeren van LNG.

App Timetobunker

Afgelopen jaar is de app Timetobunker geïntroduceerd. Het Havenbedrijf startte in de zomer een proef met bunkerbedrijven VT Group, Unibarge, Titan LNG, FTS Hoftrans en Transnational Blenders voor het digitaal aanmelden van bunkers via deze daarvoor speciaal ontwikkelde applicatie. De Timetobunker-app is inmiddels live en andere bunkerleveranciers kunnen er ook gebruik van maken.

In de haven van Rotterdam zijn bunkeraars verplicht om voor aanvang van elke bunkering een melding te doen aan de havenautoriteit. Dit ging altijd per marifoon. Met jaarlijks zo’n 20.000 bunkeringen zorgen online meldingen voor een grotendeels geautomatiseerd en daardoor efficiënter proces. De applicatie biedt de mogelijkheid om de melding tegelijkertijd aan zowel het Havenbedrijf als de Douane te verzenden.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.