Maritieme sector onderzoekt gebruik groene methanol

Diverse bedrijven hebben hun krachten gebundeld om de haalbaarheid van methanol als duurzame alternatieve transportbrandstof in de maritieme sector te onderzoeken. Ook de havens van Amsterdam en Rotterdam sluiten aan bij het Green Maritime Methanol-project.

De aangesloten rederijen, havenbedrijven, onderzoeksbureaus, en fabrikanten trekken de komende twee jaar uit om te onderzoeken wat de haalbaarheid is van het gebruik van groene methanol. ‘De deelname van zoveel bedrijven laat zien hoe groot de belangstelling is om kennis en ervaring uit de gehele waardeketen te integreren in het Green Maritime Methanol-project’, zegt Pieter Boersma, business director Maritime & Offshore van TNO in een persbericht. Als onderdeel van het project zullen de partners kijken naar concrete mogelijkheden om methanol als scheepsbrandstof te gebruiken bij zowel nieuwbouwschepen als bij verbouwingen van de bestaande vloot.

Aangesloten bedrijven

De volgende bedrijven komen samen in het Green Maritime Methanol-project:  Boskalis, de Koninklijke Marine, Van Oord, Wagenborg Shipping, Damen Shipyards, Feadship, Royal IHC, Pon Power, Wärtsilä, Marine Service Noord en C-Job Naval Architects.

Onderzoek naar de infrastructuur en de toeleveringsketen voor methanol is ook in gang gezet door de havens van Rotterdam en Amsterdam, samen met de methanolleveranciers BioMCN en Helm Proman en brancheorganisatie The Methanol Institute. Ten slotte investeren Nederlandse onderzoeksinstituten als TNO, TU Delft, NLDA en Marin in dit project.

Economische Zaken

Het Green Maritime Methanol-project wordt ondersteund door TKI Maritime en het Ministerie van Economische Zaken.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.