ChristenUnie wil snel duidelijkheid over Kornwerderzand

ChristenUnie Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf wil dat er snel duidelijkheid komt over de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. Het mag volgens Van der Graaf niet lang meer duren na uitspraken van Mark Rutte. De minister-president zei afgelopen zaterdag ‘optimistisch’ te zijn over ‘een proces dat de goede kant op gaat’.

Van der Graaf heeft samen met CDA-collega Von Martels schriftelijke vragen ingediend over de uitlatingen van Rutte. Zij willen weten aan welke oplossing het kabinet nu werkt voor de realisatie van de verbrede sluis.

Realisatiebesluit

In november schaarde de Tweede Kamer zich achter een motie van Van der Graaf die het kabinet opriep werk te maken van de verbreding. Een belangrijk moment, omdat daarmee de Tweede Kamer duidelijk maakte de verbreding van de sluis te willen. In de motie werd het kabinet opgeroepen om in 2019 tot een zogeheten ‘realisatiebesluit’ te komen. Het kabinet moet het voortouw nemen om het benodigde bedrag in samenwerking met de regio bij elkaar te krijgen.

Proces

Van der Graaf: ‘De verbreding van de sluis bij Kornwerderzand is belangrijk voor Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en het bedrijfsleven. De Tweede Kamer wil dit en het kabinet is kennelijk optimistisch over een goede afloop. Dat is mooi en goed nieuws voor de hele IJsselmeerregio. Maar dan wil ik, samen met de mensen in bijvoorbeeld Zwolle, Kampen, Meppel, Urk, Lelystad, De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân en Harlingen, ook weten waar we nu dan staan in het proces. Hoe eerder er duidelijkheid is, hoe beter.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.