Binnenvaart boekt sterkste omzetstijging van de eeuw

De Nederlandse binnenvaart heeft een recordkwartaal achter de rug. De sector boekte in het vierde kwartaal van 2018 een omzetgroei van maar liefst 30 procent, blijkt uit de transportcijfers van CBS.

De groei is vooral te danken aan de lage waterstanden, meldt CBS. De waterstanden in de rivieren waren in oktober en november extreem laag, lager dan in het voorgaande kwartaal. De binnenvaartschippers profiteerden hiervan omdat er hogere vrachttarieven bedongen konden worden. Zij ontvingen daarnaast een laagwatertoeslag.

Minder vracht

Pas vanaf december normaliseerden de waterstanden. Schippers konden in de periode van laagwater minder lading vervoeren. In oktober en november werd ruim 11 procent minder vracht vervoerd, terwijl dit in december nagenoeg evenveel was als vorig jaar. De hogere tarieven zorgen echter alsnog voor een sterke omzetstijging. Over heel 2018 kwam de omzet 13 procent hoger uit dan in 2017. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.