Douane start ‘Are You Brexit Proof’-actie

De Nederlandse douane gaat zelfstandig ondernemers en chauffeurs de komende tijd informeren over hoe zij zich kunnen voorbereiden op de Brexit. Tot en met 29 maart – de dag waarop de Brexit nu nog gepland staat – staan de ‘Are you Brexit Proof’-teams bij de ferry’s om informatie te verstrekken.

De Douane roept ondernemers uit binnen- en buitenland op zich voor te bereiden op de Brexit. Daarnaast informeren de teams ondernemers hoe zij er zelf voor zorgen ook ná Brexit vlot de ferry op en af te blijven rijden. Hiervoor wordt onder meer de ‘Are You Brexit Proof’-gids verstrekt waarin de benodigde voorbereidingen stap voor stap worden uitgelegd in tien talen. Op LED-schermen bij de ferryhavens staat in tien talen uitleg over de Brexit. De ‘Are You Brexit Proof’-actie duurt tot en met 29 maart 2019.

500 extra medewerkers

De Douane zelf is naar eigen zeggen voorbereid op Brexit. “Voor ons betekent Brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht, onder andere bij de ferryterminals, is nieuw”, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane. “Daarom hebben we nu al meer dan 500 extra medewerkers aangenomen. Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na Brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken.”

Bezoek minister Blok

Woensdag brachten minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een bezoek aan de ferryterminal van DFDS in Vlaardingen. Tijdens het bezoek aan de belangrijke hub voor handel met het Verenigd Koninkrijk, gingen zij in gesprek met het ‘Are You Brexit Proof’-team van Douane, kregen zij uitleg over het zogenoemde Portbasesysteem voor Nederlandse havens en bekeken zij de ferries.

Of de Brexit op 29 maart doorgaat, wordt donderdag (vandaag) bekend. Dan stemt het Britse Lagerhuis over de vraag of het vertrek van hun land uit de Europese Unie moet worden uitgesteld.

In de volgende uitgave van Mainport Magazine zullen we onze focus leggen op de Douane. Wat speelt er? waar liggen de kansen en mogelijkheden? Heeft u nog tips of wilt u graag een bijdrage leveren? Neem contact op via kim.van.dijk@promedia.nl 

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.