CareerLab koppelt studenten aan werkgevers tijdens Maintenance NEXT

Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Met die gedachte is het CareerLab ontwikkeld. Tijdens de beurs Maintenance NEXT van 9 tot en met 11 april in Rotterdam Ahoy kunnen studenten en werkzoekenden zich op deze plek oriënteren op een stageplaats of nieuwe baan.

Het CareerLab is ontstaan uit een samenwerking tussen Rotterdam Ahoy en arbeidsmarktadviesbureau Talentium/Watertalent. ‘Tijdens de beurs Safety&Health@Work, vorig jaar april, werkten we al samen. Toen in kleinere vorm. Deze beurs is echter nog veel geschikter voor een dergelijk CareerLab en daarom pakken we nu groter uit’, zegt Pieter Bas Dujardin, exhibition manager bij Rotterdam Ahoy.

De primaire doelgroep van Maintenance NEXT zijn de professionals in de techniek. Matty van den Berg van Talentium: ‘Door het tekort aan gekwalificeerde technici worden deze mensen dagelijks belaagd door intermediairs. Wij gaan met talenten in gesprek en helpen hen bij hun keuze. Het is echter zonde als bezoekers moeten gaan zoeken naar de bedrijven waar voor hun banenkansen liggen. Daar hebben wij het CareerLab voor in het leven geroepen. Met een centraal punt als vraagbaak.’ Studenten en werkzoekenden geven hun competenties en voorkeuren door, laten hun cv checken en hebben inzage in de vacatures van de exposanten. Van den Berg: ‘Online is heel belangrijk, maar ook in de echte wereld moet er een klik zijn. Waar mogelijk introduceren wij de bezoekers van het CareerLab direct bij een passende werkgever.’

Samenwerking met onderwijs

Met het CareerLab biedt Maintenance NEXT volop mogelijkheden voor studenten en starters op de markt. Om deze doelgroep ook naar de beursvloer te trekken zijn, in samenwerking met Deltalinqs verschillende opleidingen gekoppeld aan de beurs. ‘We werken samen met STC Group, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en de Haagse
Hogeschool. Zij stellen het min of meer verplicht aan studenten om de beurs te bezoeken’, legt Dujardin uit. De studenten bezoeken de beurs op woensdag. ‘Iedere opleiding stuurt 50 studenten. Zij starten in het speciaal gebouwde bruine café om te acclimatiseren. Daarna brengen ze een bezoek aan het CareerLab. Het vormt de uitvalsbasis voor hun verdere bezoek aan de beurs.’ De studenten bezoeken de beurs niet geheel vrijblijvend, de meeste opleidingen geven hen een opdracht mee.

Van den Berg benadrukt dat het van belang is dat de beurs wel interessant genoeg is voor studenten. ‘Er worden verschillende carrièrebeurzen georganiseerd, maar het is essentieel dat het inhoudelijk interessant is. Je moet de koppeling zien te vinden. Er moet een intrinsieke motivatie zijn om de beurs te bezoeken. De jongens en meiden van deze opleidingen zijn enorm geïnteresseerd in techniek. Zij willen de nieuwste innovaties op dit vlak zien.’

Jong Havenvereniging

Om de afstand tussen het studentenbestaan en het werkende leven verder te verkleinen, nodigt Talentium young professionals uit om met de studenten in gesprek te gaan. ‘Verschillende bedrijven hebben een eigen bedrijfstafel op het CareerLab gereserveerd. Aan deze tafels gaan jonge werknemers uit het veld in gesprek met aanstormend technisch talent. Ook de Jong Havenvereniging sluit aan op 10 april, zodat studenten aan het einde van de dag met deze jonge havenprofessionals kunnen praten over hun ervaringen en tips.’

Het CareerLab is niet alleen relevant voor studenten. Op de dinsdag gaan opleidingsmanagers in gesprek met bedrijven over de benodigde kennis en vaardigheden. Dujardin: ‘Meerdere decanen hebben gevraagd om dit beter op elkaar af te stemmen. We gaan in gesprek om te ontdekken wat er verwacht wordt van een opleiding.’
Verder organiseert Watertalent een Arbeidsmarktproeverij voor HR-professionals met als thema ‘Merkwaardig werven’. De donderdag staat voor het CareerLab in het teken van Girlsday. ‘Wij stellen die dag de vrouwen centraal. Want er is nog steeds veel ruimte voor meer vrouwen in de techniek.’
Het CareerLab is te vinden in hal 5, vlak bij het café. Dujardin en Van den Berg hebben met de samenwerking een duidelijk doel voor ogen: ‘We hopen dat we aan het einde van de beurs een aantal matches hebben kunnen realiseren.’

Maintenance NEXT

Maintenance NEXT is op 9, 10 en 11 april 2019 de ontmoetingsplaats voor asset owners, service providers, OEM-ers, contractors en leveranciers. Maintenance NEXT wordt eens in de twee jaar georganiseerd en telt ruim 250 exposanten. De beurs heeft dit jaar drie thema’s: people, smart industry en ageing assests. De organisatie verwacht zo’n 10.000 bezoekers.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.