RPPC-lid STC Publishing: ‘Wij zetten eigen kennis in de markt’

‘Ik merk dat lang niet bij iedereen bekend is wat wij als uitgeverij doen. Wij bieden informatie en kennis aan voor de maritieme sector en dat kan op allerlei manieren verpakt worden, niet alleen in boeken ook interactief.’

Dat zegt Wencke Boerrigter, publishing manager van STC Publishing. Dit zelfstandig opererend onderdeel van de STC Group is sinds begin dit jaar ook zelfstandig lid van de RPPC. RPPC-directeur Albert Straatman gaat bij Boerrigter op bezoek om kennis te maken.

Het STC geeft dus zelf boeken uit?

Ja, sinds vijf jaar. De aanbieder waarbij de STC Group tot die tijd studieboeken inkocht, stopte ermee. Door die uitgeverij over te nemen zorgden we ervoor dat het aanbod beschikbaar bleef. En als we dan toch een eigen uitgeverij hadden, konden we de enorme hoeveelheid kennis die we zelf in huis hebben, verder exploiteren en in de markt zetten. Ik kwam uit de uitgeverijwereld en ben destijds gevraagd om STC Publishing op te zetten. Het doel was om er dé maritieme uitgever van Europa van te maken.

En? Gaat dat lukken?

Volgens mij zijn we daar nú al in geslaagd. Eerlijk gezegd zijn er ook weinig commerciële spelers die zich specifiek richten op de maritieme sector.

In hoeveel talen geven jullie boeken uit?

Twee: Engels en Nederlands. De markt is gewoon te klein voor meer talen.

Aan wie verkopen jullie ze, buiten de eigen studenten?

In principe aan alle andere opleidingsinstituten: de Nederlandse zeevaart- en binnenvaartscholen, maar ook die in het buitenland. De markt is nóg groter. Vandaar dat we eind vorig jaar een overname hebben gedaan: alle publicatierechten van Geomares op het gebied van maritieme navigatie. Zowel voor boeken als software. Dat biedt met name internationaal extra kansen. Onder meer in het publiek onderwijs in Noord-Amerika en bij rederijen en terminals wereldwijd.

Ook software? Jullie doen dus niet alleen boeken?

Alle materialen zijn mogelijk. Uitgangspunt is dat we iedereen willen helpen in de maritieme sector die behoefte heeft aan ondersteuning of verdieping. Als de markt het liever digitaal heeft, kan dat dus ook. De ene keer is het eindproduct een studieboek, de andere keer een game om lesstof te trainen. Het wordt steeds meer multimediaal. Ook met toepassing van augmented reality en filmpjes. Bijvoorbeeld bij een boek over het beladen van schepen.
Er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden om mensen te helpen, te enthousiasmeren, te verrijken… Zeker voor onze doelgroep, die toch vooral uit doeners en techneuten bestaat: die willen varen en niet met hun neus in de boeken zitten.

Hoe kijk je terug op die eerste vijf jaar?

Toen ik begon, was er nog geen strategie. Ik heb het ondernemersplan dus zelf geschreven. Veel van de doelstellingen hebben we inmiddels bereikt.

Eigenlijk ben je ondernemer in dienstverband…

Ja, maar met het voordeel dat we gebruik kunnen maken van de expertise en faciliteiten van de moederonderneming. Het voelt als een warm nest.

Jullie zijn een zelfstandig onderdeel binnen de STC-groep?

Ja, we moeten gewoon onze eigen broek ophouden. We zijn een commerciële uitgeverij en komen dus ook niet in aanmerking voor subsidies of financiering door het ministerie van Onderwijs. Dat is niet erg; we hebben zelf de verantwoordelijkheid en kiezen onze eigen koers.

Waar ben je het meest trots op tot nu toe?

We kregen laatst een bestelling uit Griekenland, zomaar uit het niets. Als een rederij uit Griekenland ons uit zichzelf weet te vinden… Dat zegt wel iets. Met name over onze bekendheid en zichtbaarheid.

Waar wil je over vijf jaar staan?

Onze speerpunten voor de komende jaren zijn de internationale markt beter bedienen en een volledig multimediaal aanbod hebben.

Wat was de reden om lid te worden van de RPPC?

Voor onze buitenlandse activiteiten is het – zeker als kleine onderneming – kostentechnisch en organisatorisch verstandig aan te sluiten bij de RPPC en deel te nemen aan de reizen en evenementen die jullie organiseren. Daarnaast zoeken we nauwer contact met het bedrijfsleven in en rond de haven zelf.
Ik denk dat wij een rol kunnen spelen bij de opleiding en verdieping van iedereen die in de maritieme sector werkt. Zowel met standaardmateriaal als tailor made-oplossingen, afgestemd op de behoefte van een bedrijf. Zo hebben we een Engelstalig boek over containerhandling gemaakt omdat Maersk daarom vroeg.

Wij willen die kennis ook graag benutten. We hebben plannen om masterclasses op te zetten. Dat doen we vanzelfsprekend liefst samen met jullie.

Daar staan we natuurlijk voor open. Er is al een afspraak gepland. Zoiets helpt ons ook weer om te laten zien wat we te bieden hebben.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.