Houtverwerker Adri-Jan Kooijman is ‘vreemde eend in de bijt’

Van professioneel basketballer en advertentieverkoper naar eigenaar van een houtverwerkend bedrijf. Het beschrijft kort de loopbaan van Adri-Jan Kooijman. De 34-jarige ondernemer maakt sinds april afgelopen jaar met zijn eigen bedrijf A2B Woodworkx houtoplossingen voor de scheepvaart.

Het was voor Kooijman helemaal niet vanzelfsprekend dat hij in de houtbewerking terecht zou komen. ‘Ik heb een HBO-opleiding commerciële economie gevolgd en in de vrije uurtjes werkte ik bij m’n vader die tuinder is. Daarnaast verkocht ik advertenties voor de zorgbladen van Reed Elsevier. Na het afronden van de studie kwam ik er al gauw achter dat dit niet is waar mijn hart ligt. Mijn oom, eigenaar van ITS, een destijds bekend houtverwerkingsbedrijf in Rotterdam, vroeg me om voor hem te komen werken, dat is nu twaalf jaar geleden.’
Kooijman moest daar als leek helemaal van 0 af beginnen. ‘Ik zag bij wijze van nog geen verschil tussen hard en zacht hout. Met het houtboek onder m’n arm ging ik bij klanten langs om te verkopen.’

Investering

Kooijman groeide in het bedrijf van zijn oom die vooral veel klanten in de scheepvaart had. Hij werkte de laatste jaren als bedrijfsleider van ITS Rotterdam en gold als de beoogd opvolger. ‘Toen m’n oom echter drie jaar geleden plotseling overleed was het bedrijf stuurloos. We hadden alleen mondelinge afspraken over opvolging, er stond niets op papier. ITS had net geïnvesteerd in een nieuw bedrijfspand en al gauw kwamen de banken om de hoek kijken. Investeerders namen het bedrijf over. Voor mij was het niet meer prettig werken. Ik zat steeds minder op m’n plek en ben toen uit het bedrijf gestapt.’ Een paar maanden later was ITS failliet. Daarop maakte Kooijman voor zichzelf een plan om zelfstandig te gaan werken. ‘Ik werd gebeld door een goede vriend die me al jaren volgt. Hij zei: Ik investeer in je.’ Op 1 april 2018 startte Kooijman met z’n eigen bedrijf onder de naam A2B Woodworkx. Aan de Dienstenstraat in Rhoon heeft de 34-jarige ondernemer een eigen loods en opslagruimte. ‘Het is niet eenvoudig om zoiets op te starten. Er zitten aardig wat uren in, maar het is de beste stap die ik heb kunnen maken.’ Inmiddels heeft Kooijman twee werknemers in dienst die allebei een opleiding in houtbewerking hebben afgerond. Een ZZP-er doet alle leveringen voor Kooiman.

Discipline

Zelf heeft Kooijman geen opleiding in de houtverwerking gehad, maar kan als het moet wel inspringen. ‘Ik ben jaren geleden mee gaan werken in de werkplaats en kan nu direct zelf invallen wanneer iemand ziek is of op vakantie. Het werk kan altijd doorgaan.’ Het is namelijk lastig om het juiste personeel te vinden benadrukt Kooijman. ‘Er is veel werk, maar niet veel mensen willen nog dit werk doen, zeker jongeren niet. Die werken liever met een computer en doen liever geen ambachtelijk werk meer. Het is een uitdaging om jongeren weer warm te maken voor dit soort banen. Want computers zijn leuk, maar we hebben die handjes ook gewoon nog steeds nodig.’ Kooijman heeft zelf jarenlang op hoog niveau gebasketbald en daar profiteert hij nog steeds van. ‘Ik basketbalde in de eredivisie waar ik heb geleerd om hard te werken en door te gaan. Die discipline wil ik ook meegeven aan m’n medewerkers.’

Speciale lading

Van vloeren ter bescherming van het dek tot wanden in schepen, bodems voor containers of constructies voor het vervoer van speciale ladingen, A2B Woodworkx levert houtoplossingen voor diverse facetten in de scheepvaart. ‘Zo maakten we onlangs speciale blokken voor het transport van windmolens. Dit is heel specifiek werk, het is van essentieel belang dat deze onderdelen schadevrij geleverd worden.’ Het hout wordt ruw in Rhoon gebracht en A2B Woodworkx zorgt ervoor dat alles klaar voor gebruik wordt aangeleverd bij de klant. Als de klant er om vraagt, monteert A2B Woodworkx het houtwerk ook nog.

Duurzaam

Alle hout waar het bedrijf gebruik van maakt is gecertificeerd, zegt Kooijman. ‘We werken uitsluitend met hout dat is voorzien van een keurmerk. Denk aan ISPM15. Dit keurmerk is essentieel voor leveringen aan Australië. Hier zijn ze er heel streng op. Ze zijn namelijk als de dood dat het hout termieten of andere insecten meebrengt het land in. We halen hout uit diverse landen. uit China, maar bijvoorbeeld ook uit Scandinavische landen. Eis is dat de bomen gecertificeerd zijn en er geen sprake is van illegale kap.’
A2B Woodworkx werkt met zowel hardhout als zachthout. Het is maar net waar de klant om vraagt. Kooijman: ‘Als de toepassing het toelaat adviseren we wel altijd om hardhout te gebruiken, dat gaat veel langer mee en is daarmee dus veel duurzamer. Maar als het om vervoer van kwetsbare producten gaat, kan vurenhout, wat zacht is, beter zijn. We leveren eigenlijk alles.’

Gunfactor

Veel van de vroegere klanten van ITS werken nu samen met A2B Woodworkx. Het gaat om diverse bedrijven in de scheepvaart. Zo levert Kooijman veel aan ship suppliers. ‘Het is goed om te merken dat bedrijven mij het werk nog gunnen en mijn bedrijf weten te vinden. Eigenlijk ben ik een beetje een vreemde eend in de bijt.’ Dat buitengewone zit hem volgens de eigenaar van A2B Woodworkx vooral in de snelheid waarin hij bestellingen kan leveren. ‘Een schip wacht niet. Als we een order krijgen zorg ik ervoor dat het snel geregeld wordt, daar hamer ik op. Vaak lever ik het houtwerk binnen 24 uur.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.