Mark Rutte op bezoek in Groningse haven

Minister-president Mark Rutte bracht vorige week een bezoek aan Groningen Seaports. Groningen Seaports- CEO Cas König sprak hem op het hoofdkantoor in Delfzijl bij over alle ontwikkelingen in de Groninger zeehavens en legde de focus vooral op de energietransitie.

Rutte toonde zich volgens het havenbedrijf onder de indruk van de voortvarendheid waarmee de bedrijven in de havens werken aan een groene toekomst. Vooral de 33 waterstofprojecten in de noordelijke regio sprongen in het oog. Natuurlijk werd ook uitgebreid stilgestaan bij de Eemshaven als energiehaven en offshore windhaven van Nederland.

Proeffabriek

Per waterstofbus brachten Rutte en het management van het havenbedrijf een bezoek aan het Chemie Park Delfzijl, waar ze de proeffabriek van chemisch technologiebedrijf Avantium bezochten. In deze fabriek worden suikers gewonnen uit hout, die weer als grondstoffen kunnen worden ingezet voor chemische processen en energieopwekking. Ook een bezoek aan de afvalverbrandingsinstallatie van EEW waar afval wordt omgezet in stoom en energie, stond op het programma.Het bezoek van premier Rutte aan Groningen Seaports en de bedrijven in Delfzijl was onderdeel van een werkbezoek in de regio Groningen.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.