Watertaxi test autonoom varen

Watertaxi Rotterdam, KPN en Captain AI gaan gezamenlijk de mogelijkheden onderzoeken om boten autonoom te laten varen. De eerste testen worden uitgevoerd met de MSTX14 van Watertaxi Rotterdam. De slimme boot werd dinsdag gedoopt door wethouder Judith Bokhove.

Ook directeur Internet of Things, Carolijn Nijhuis van KPN was aanwezig bij de doop van de autonoom varende taxi. Aan boord is door KPN en de Rotterdamse software-ontwikkelaar Captain AI technologie geïnstalleerd die alle manoeuvres van de watertaxi en ander scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas over een langere periode registreert en analyseert. Op basis van deze gegevens kunnen watertaxi’s ‘leren’ om straks zelf veilig hun weg over de rivier te vinden. Gedurende de proefperiode blijft de MSTX14 varen met een ervaren schipper aan het roer.

Passagiers kunnen gewoon gebruik blijven maken van de MSTX14 en de registratie van vaargegevens volgen op een scherm aan boord.

Op de foto vlnr: wethouder Judith Bokhove, Carolien Nijhuis, directeur Internet of Things van KPN, directeur Daan van der Have van Watertaxi Rotterdam, en directeur Vincent Wegener van Captain AI.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.