Lichte daling North Sea Port in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van 2019 is in de havens van North Sea Port 17,8 miljoen ton aan maritieme lading overgeslagen. Dat is 200.000 ton (0,9 procent) minder dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Het was daarmee het derde beste kwartaal ooit voor Gent, Vlissingen en Terneuzen samen. Dat geeft aan dat de havens de groei van de afgelopen twee jaar weten te bestendigen.

Bouwstoffen

Die stijging in de goederenoverslag van de zeevaart doet zich vooral bij de droge bulk voor. De toename is te danken aan de vraag vanuit de bouwsector: zand, grind en bouwmaterialen. Ook agribulk en veevoeder doen het goed.

De overslag van containers verdubbelde bijna als gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten én door de overgang van stukgoed naar transport in koelcontainers, zoals dat bij bananen het geval is. Deze omslag zorgt logischerwijze voor een daling van het aandeel stukgoed. Ook het roro-vervoer en de overslag van vloeibare lading daalden. De kolenoverslag blijft stabiel.

Binnenvaart

Bij de binnenvaart kwam de aan- en afvoer uit op 14,5 miljoen ton. Dat betekent een daling van 300.000 ton (2 procent). De totale goederenoverslag voor het eerste kwartaal via zeevaart en binnenvaart komt daarmee uit op 32,3 miljoen ton.

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.