Waterstofschip Energy Observer bezoekt Amsterdamse haven

Het eerste volledig op waterstof aangedreven schip, de Energy Observer, ligt een aantal dagen in de Amsterdamse haven. De catamaran bezoekt de hoofdstad als onderdeel van een zes jaar durende reis met tussenstops in 50 landen.

Doel van de reis is om onder extreme weersomstandigheden waterstof uit te testen.
Waterstof is belangrijk voor de energietransitie en draagt bij aan schone scheepvaart. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en is heel stil.

Zeewater omzetten in waterstof

Het schip van 30 meter lang wordt aangedreven door elektromotoren die worden opgeladen door zonne-energie. De 168 m2 zonnepanelen aan boord zorgen voor 28Kw aan energie. Ook heeft het schip een elektrolyser aan boord die groene waterstof opwekt. Deze zet zeewater om in waterstof. Volgens kapitein en initiatiefnemer Victorien Erussard is dit het eerste schip in de wereld dat volledig zelfstandig waterstof kan produceren.

Namens Port of Amsterdam reikte Eduard de Visser, Directeur Strategie & Innovatie bij het havenbedrijf, een schildje uit aan de bemanning onder leiding van kapitein Vitorien Erussard en expeditieleider Jerome Delafosse van de Energy Observer. Ook kreeg het schip ere-water, dat is gebruikelijk wanneer een schip voor het eerst de haven van Amsterdam bezoekt. De gemeente Amsterdam werd vertegenwoordigd door Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid en de Franse regering door haar ambassadeur in Nederland, Philippe Laliot.

Olympische Spelen

De Energy Observer vertrok in 2017 vanuit Frankrijk en zal in 2020 Tokyo aandoen tijdens de Olympische Spelen. Amsterdam is de 35ste tussenstop. De Energy Observer is tot en met 14 april te bezoeken bij het NDSM terrein.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.