Rotterdamse industrie stoot minder CO2 uit

De lucht in de Rotterdamse haven wordt steeds  schoner. De industrie stoot voor het tweede jaar op rij minder CO2 uit. Over een periode van twee jaar is de uitstoot met 13,6% (4,2 miljoen ton) afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA). De belangrijkste oorzaak voor de vermindering van de uitstoot is het uitzetten van verouderde kolencentrales medio 2017. De op aardgas gestookte elektriciteitscentrales stonden vaker aan en produceerden daardoor meer CO2 : in 2018 1,7 miljoen ton meer dan in 2016. De elektriciteitssector als geheel (kolen- en gascentrales) stootte in 2018 27% (4 miljoen ton) minder CO2 uit dan in 2016.

Lange periode

Opvallend aan de cijfers van de NEA is dat de raffinaderijen in 2018 6,6% (0,6 miljoen ton) minder CO2 uitstootten dan in 2016. Ook over een langere periode presteren Rotterdamse raffinaderijen beter. De CO2-emissies van de raffinaderijen zijn sinds 2005 met maar liefst 20% afgenomen (2,1 miljoen ton), terwijl de productie in diezelfde periode met 4% is gestegen en er veel meer laagzwavelige producten worden gemaakt. Dat laatste vergt meer energie. De uitstoot van de bedrijven die industriële gassen maken nam tegelijkertijd toe. Zij maken onder andere waterstof waarmee brandstoffen ontzwaveld worden.

In de cijfers van de NEA zijn alle bedrijven die onder het ETS vallen meegenomen. Dit betreft 96% van de uitstoot van de Rotterdamse industrie.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.