Haven Harlingen kiest ambitieuze koers

De Port of Harlingen stelt zichzelf ambitieuze doelen. Het havenbedrijf wil in 2035 hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland zijn, zo is in de nieuwe Havenvisie vastgelegd.

De visie is samen met bedrijven, de gemeente en andere stakeholders opgesteld. Directeur Paul Pot van Port of Harlingen overhandigde 24 april het eerste exemplaar aan wethouder Paul Schoute. Hij deed dat aan boord van de Holland.

Positie versterken

‘De haven van Harlingen heeft een belangrijke rol in de regio’, zei Pot. ‘Het is een logistiek knooppunt dat een grote bijdrage levert aan de lokale en regionale economie. De haven zorgt voor veel banen.’

Om die rol te behouden en te versterken, is Port of Harlingen begin 2018 verzelfstandigd. Pot: ‘Het nieuwe havenbedrijf zorgt voor regie. En die regie is nodig om de haven verder te professionaliseren. Een ander doel voor de komende jaren is om te groeien. We doen dat met respect voor onze prachtige omgeving, zonder fysiek uit te breiden. Zo verstevigen we onze logistieke en economische positie.’

Nieuwe kansen

Het havenbedrijf bouwt de komende jaren aan verdere ontwikkeling, om zo te zorgen voor continuïteit en groeimogelijkheden voor de bedrijven in het havengebied. Port of Harlingen koestert en versterkt vanouds sterke niches, aldus Pot, zoals de visserij, zoutproductie, zandverwerking en de bouw van schepen en megajachten. De haven richt zich verder op het toerisme en wil nieuwe kansen stimuleren, zoals projectlading en de ontwikkeling van een groene energiecluster.

De haven wil groeien, zonder fysiek uit te breiden. Dan kan volgens Port of Harlingen door ‘de beschikbare ruimte beter te benutten, activiteiten in de haven gericht te regisseren en door geleidelijke herstructurering’

Duurzaam

De Port of Harlingen verduurzaamt de komende jaren haar eigen bedrijfsvoering. Ook wil ze goederenvervoer over water stimuleren, inzetten op energietransitie en duurzaamheidsinitiatieven ondersteunen van bedrijven en de visserij.

Het uiteindelijke doel luidt: ‘In 2035 is de Port of Harlingen een plek waar havenbedrijven goed op hun plek zitten, waar ondernemers verdienen aan duurzaamheid en inwoners uit Harlingen en omgeving graag werken. Het is een professionele en veelzijdige, goed bereikbare en veilige zeehaven, pal naast het prachtige waddengebied.’

(Foto’s Koos Boertjens)

Onderwerpen:

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.