Overslagvolume gedaald in haven van Antwerpen

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp daalde het afgelopen kwartaal met 3%. Volgens het havenbedrijf is dat een normalisering van de situatie, na de recordcijfers van het eerste kwartaal vorig jaar.

‘Naarmate het kwartaal vorderde, zat er opnieuw een stijgende lijn in de totale goederenoverslag’, aldus Port of Antwerp in een toelichting. ‘De verwachting is dat deze toename de komende maanden aanhoudt, mede ondersteund door extra MSC-lading vanaf april tussen Antwerpen en Noord-Europa.’

Containers blijven groeien

Containervervoer blijft groeien, met een topmaand in maart 2019, de sterkste ooit wat containers betreft. Het was dus nog iets beter dan maart 2018, toen ook al een record werd gevestigd. De totale containeroverslag kwam uit op ongeveer 2,8 miljoen teu.

Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf, licht toe: ‘Onze containeroverslag blijft groeien, ondanks verzwakte economische vooruitzichten. Dit is goed nieuws voor Port of Antwerp en bestendigt onze uitstekende positie als hub voor containerlading in de wereldwijde logistieke keten.’

Stukgoed

Conventioneel stukgoed deed het in het eerste kwartaal tamelijk goed, maar gematigd vergeleken met het ijzersterk eerste kwartaal van vorig jaar. Dit werd ingegeven door het aanleggen van staalvoorraden met het oog op Amerikaanse importheffingen. De ijzer- en staaloverslag presteert daarmee 5% onder het niveau van vorig jaar.

De ro/ro-overslag nam toe met 3,2 %. Hoewel het aantal stuks rollend materieel daalde, steeg het aantal ton dankzij een toename van het gemiddeld gewicht per voertuig, vooral in de categorie utilitaire voertuigen.

Droge bulk

De totale overslag van droge bulk daalde in het eerste kwartaal met 8,8% als gevolg van de lagere overslag van ertsen (-22,9%), kolen (-16,5%), schroot (-10,2%) en meststoffen (-2,2%). De overslag van zand en grind groeide dit kwartaal met 6%.

Het volume van meststoffen herstelde zich sterk in maart, met de beste maandoverslag sinds februari 2011. ‘Droge bulk kenmerkt zich traditioneel door een hoge volatiliteit, met verschillende commodities die een zeer divers karakter hebben’, aldus het havenbedrijf in een toelichting.

Natte bulk

De vloeibare bulkoverslag noteerde in het eerste kwartaal een daling van 8,6%. ‘Na twee mindere maanden (-12,4%) merkten we in maart een merkbaar herstel, al was het minder uitgesproken bij aardoliederivaten, het grootste onderdeel binnen de vloeibare bulk. Een zachte winter in 2019 tegenover een koudere in 2018 weegt op de overslag van aardoliederivaten. Ook de groeivertraging van de Europese economie had implicaties op de productievolumes en energievraag, net zoals de prijsevoluties van ruwe olie.’

De haven noteerde ook een, naar eigen zeggen, opmerkelijk herstel in de overslag van ruwe aardolie en chemicaliën. ‘Na drie maanden vertoont de overslag van ruwe olie een status quo op +0,1%. Voor chemicaliën noteren we een quasi status-quo (-0,6%) met nota van een aardig herstel in de maand maart, na een sterke daling in de maanden januari en februari.’

Zeeschepen

De voorbije drie maanden liepen 3.519 zeeschepen (-0,3%) Antwerpen aan. De bruto tonnenmaat van de schepen die voor anker gingen, daalde met 0,2% tot 101.539.585 BT.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.