Port of Zwolle zet stappen in verduurzaming

Port of Zwolle wil een duurzame binnenhaven zijn. Om hier stappen in te maken, is Port of Zwolle aangesloten bij het Europese project DUAL Ports, een interregionale samenwerking. Vertegenwoordigers van kleinere Europese havens kwamen afgelopen dagen bijeen in Zwolle.

In twee dagen spraken de partners onder meer over de mogelijkheden rondom waterstof en werden de aanwezigen geïnspireerd met presentaties over duurzame mogelijkheden.

DUAL Ports

In 2016 heeft Port of Zwolle zich aangesloten bij het Europese project DUAL Ports. Havens in België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Schotland werken samen op het gebied van duurzaamheid. Het gezamenlijke doel is minder CO2-uitstoot in de havens. Een van de manieren om dat te bereiken, is het gebruik van een LNG-terminal in de haven. LNG is vloeibaar aardgas. Het staat bekend als een schoner en goedkoper alternatief voor de brandstoffen die normaal voor transport gebruikt worden. Van den Ende: ‘In Denemarken zijn ze volop bezig met LNG. Van hen horen we wat wel werkt en wat niet werkt. We leren van elkaar, door bijvoorbeeld de ‘best practices’ te delen van interregionale projecten. Dat hebben we afgelopen dagen ook weer gedaan met de internationale gasten hier in Zwolle. Uiteraard hebben we de bedrijven uit de regio ook hierbij betrokken.’

Ambitie

Een van de maatregelen die Port of Zwolle wil treffen om zich te kunnen onderscheiden op duurzaamheid, heeft betrekking op het havengeld, de vergoeding voor havenfaciliteiten. Van den Ende geeft aan dat Port of Zwolle op het gebied van duurzaamheid grote ambities heeft. ‘We willen bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden, deze kant op trekken. Onze verwachting is dat vervoer over water toeneemt. Enerzijds door nieuwe business die voortkomt uit het aantrekken van de economie. Anderzijds vanwege behoefte aan duurzaam vervoer. Want, vervoer over water levert co2-besparing op. Op een schip kun je hetzelfde kwijt als in honderd vrachtwagens.’

Lees meer over het project DUAL Ports in het derde nummer van Mainport Magazine. Deze editie staat in het teken van duurzaamheid. Heeft u een goed verhaal voor deze uitgave? Neem contact op met Kim van Dijk, kim.van.dijk@promedia.nl .

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.