‘We moeten van preventief naar voorspellend onderhoud’

Om welk type schip het ook gaat, onderhoud van de motor is essentieel. Naast preventief onderhoud is het verstandig om ook te kiezen voor voorspellend onderhoud. Het maken van analyses kan kosten besparen en de levensduur van de motor verlengen.

Wat veel scheepseigenaren niet weten is dat meer dan 40 procent van alle problemen met motoren wordt veroorzaakt door een probleem in het koelsysteem. Fabrikanten ontwikkelen tegenwoordig motoren die voldoen aan alle eisen van de klant. Goed en regelmatig onderhoud van de motor en de  vloeistoffen in de motor zorgt ervoor dat de prestaties goed blijven en dat er kan worden voldaan aan de huidige milieueisen.

Kwaliteit koelmiddel

Regelmatig onderhoud is dus van essentieel belang voor de scheepsmotoren om de productiviteit te kunnen garanderen en de kosten onder controle te houden. ‘Als het gaat om onderhoud, dan denk je al gauw aan de motorolie’, zegt Jos Noordover, commercieel manager bij Valvoline Europe. ‘Maar’, vervolgt hij, ‘Het gebruik van kwalitatief goede koelmiddel is minstens even belangrijk.’  Het optimaal laten functioneren van koelmiddel vraagt wel om maatwerk, legt Noordover uit. ‘Het is geen kwestie van het “even” vervangen van een vloeistof. Het type vloeistof moet worden bepaald aan de hand van de huidige condities van de motor en de levensduur van de motor.’

Voorspellend onderhoud

Noordover benadrukt dat preventief onderhoud alleen niet meer voldoende is. Met voorspellend onderhoud kunnen bedrijven de levensduur van hun machines verhogen en machinestilstand verminderen. Een van de ontwikkelaars van vloeistoffen voor scheepsmotoren is Valvoline. Het bedrijf werkt nauw samen met Cummins, een van de grootste motorenproducenten ter wereld. Om de motoren goed te kunnen onderhouden maakt Valvoline gebruik van analyses die worden gedaan door het onafhankelijke bedrijf Polaris Laboratories. Het is van groot belang om de werking en de condities van de verschillende vloeistoffen in een motor te begrijpen om uitspraken te kunnen doen over het toekomstig functioneren van de motor. Er wordt een vloeistofanalyse gemaakt om de condities van alle vloeistoffen in de motor, zoals diesel, motorolie, koelvloeistof en vetten te kunnen bepalen.

‘Het is cruciaal om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de vloeistoffen die machines ondersteunen, maar deze gegevens zullen een potentieel probleem niet oplossen. Gegevens moeten eerst worden geïnterpreteerd en aan de hand daarvan kunnen aanbevelingen worden gedaan’, zegt Gwyn Simmonds, European Sales Manager bij Polaris Laboratories. Het bedrijf maakt analyses voor alle grote ontwikkelaars van motoren en vloeistoffen. De wereldleider in het testen en analyseren van vloeistoffen voor motoren neemt zo’n 1,5 miljoen monsters per jaar om de betrouwbaarheid van (scheeps)motoren te maximaliseren.

Analyse-actie

Valvoline en Polaris Laboratories willen scheepseigenaren ondersteunen bij het onderhoud van hun motor. Speciaal voor lezers van Mainport Magazine bieden de bedrijven een analyse aan om zo te kunnen starten met voorspellend onderhoud. Scheepseigenaren kunnen zich via valvolinehd.eu registreren. Deze lezers ontvangen een analysekit ter waarde van 90 euro. Valvoline helpt scheepseigenaren met het nemen van de monsters. De monsters worden naar het laboratorium van Polaris gestuurd waar een analyse gemaakt wordt van de vloeistoffen. De resultaten worden via e-mail of de app gedeeld met de deelnemers. Valvoline zal tijdens een persoonlijk gesprek de uitslag doornemen, vertellen wat de waardes exact zijn en hoe deze geïnterpreteerd moeten worden. Noordover: ‘We zullen dan in overleg met de scheepseigenaren kijken welke voorzorgsmaatregelen er getroffen moeten worden. Vanaf dat moment kan routinematig testen worden ingezet en kan door middel van analyses de levensduur van vloeistof en motoren worden verlengd. Het doen van analyses kan kleine problemen zichtbaar maken voordat ze zorgen voor grote kostbare problemen in de motor. Regelmatige vloeistofanalyse zal elke vorm van giswerk elimineren.’

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.