Haven Rotterdam ontwikkelt Food Hub op Europoort

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat de zogenoemde ‘Kop van de Beer’, het laatste vrije terrein van de Europoort, ontwikkelen tot Rotterdam Food Hub.

Het zestig hectare grote terrein ligt tegenover de Maasvlakte, waar containers met koel- en vrieslading in groten getale worden aangevoerd. De havenbeheerder maakte dit woensdagochtend via een persbericht bekend, nadat het FD had gemeld dat het vruchtensappenbedrijf Innocent Drinks, onderdeel van Coca-Cola, 250 miljoen euro in een productielocatie op het terrein gaat investeren.

Zestig hectare

HbR-directeur Emile Hoogsteden (containers, breakbulk & logistics) zegt dat over ruim de helft van het zestig hectare grote terrein gesprekken met gegadigden worden gevoerd. De havenbeheerder verwacht verdere groei van de agromarkt door bevolkingstoename en welvaartsgroei. Rotterdam stelt op dit gebied al marktleider te zijn met de overslag van zestien miljoen ton lading per jaar.

Een groot deel daarvan wordt in reefercontainers via de Maasvlakte aangevoerd, over de weg een afstand van iets meer dan tien kilometer naar de toekomstige food hub. Dat krijgt ook eigen kaderuimte om koelschepen en binnenschepen af te handelen. Verder is het de bedoeling dat er ook koel- en vrieshuizen direct aan de kade worden gebouwd. Dat is ook het geval bij de Cool Port van de Kloosterboer-groep op de voormalige Home Terminal van ECT in het Eemhavengebied.

Nutsvoorzieningen

Van de zestig hectare bruto is ongeveer 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Volgens HbR lopen over 35 hectare al gesprekken. In juli, over ruim twee maanden, gaat de schop de grond in voor de eerste klant en volgende maand begint al de aanleg van de bouwweg en nutsvoorzieningen. Eind 2020 zullen de eerste bedrijven er operationeel zijn.

Daarmee krijgt het gebied na meer dan een halve eeuw eindelijk een definitieve bestemming. De ‘Kop van de Beer’, genoemd naar het natuurgebied De Beer dat daar ooit lag, is de noordwestelijk punt van het Havengebied Europoort, dat tussen 1958 en 1964 werd aangelegd. Het 3.600 hectare gebied stroomde in recordtempo vol met onder meer raffinaderijen en tankterminals, behalve het stuk waar nu de food hub komt.

Talloze studies

De Kop van de Beer is onderwerp geweest van talloze studies en een aantal concrete projecten. De meest recente was de bouw van een opslag- en distributieterminal voor Russische olie. Rusland wilde zo zijn Oeral-olie het jaar rond naar de wereldmarkt brengen, maar het project mislukte door onenigheid tussen Russische partijen, die vervolgens hun investeringstoezeggingen niet waarmaakten.

Geruime tijd daarvoor had het Amerikaanse Kodak vergevorderde plannen voor de bouw van een chemiecomplex op het terrein. Later kwam Liongas met plannen voor de bouw van een enorme LNG-terminal. Ook was er ooit een staalterminal gepland op de plek waar straks groenten, fruit, kaas, vlees en vis worden behandeld.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.