Havens sluiten aan bij Rotterdams CO2 project

De havens van Antwerpen en North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen) sluiten aan bij Porthos, het Rotterdamse project om grootschalig CO2 op te vangen, te vervoeren en op te slaan. De drie trekken gezamenlijk op onder de naam CO2TransPorts, zo meldt de Belgische krant De Standaard

De drie havens vragen Europa het te erkennen als Project of Common Interest (PCI), wat de deur zou openen voor aanzienlijke subsidies. In hun aanvraag is sprake van de opslag van 10 miljoen ton CO2. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten in de havens van Antwerpen, Rotterdam en North Sea Port loopt op tot meer dan 60 miljoen ton CO2, een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Benelux. ‘Op dit vlak zijn we geen concurrenten’, zegt een van de havenbestuurders. ‘We staan alle drie voor dezelfde uitdaging. In plaats van elk afzonderlijk aan de uitstoot te werken, is het beter de krachten te bundelen.’ Het is afwachten of het gezamenlijke CO2-project van Europa een PCI-status krijgt.

Porthos

Antwerpen en North Sea Port zullen aansluiten bij Porthos, het bestaande CO2-project en groene paradepaardje van de haven van Rotterdam. Porthos staat voor Port of Rotterdam CO2 Transport Hub & Offshore Storage. Het concept voor dit CCUS-project (Carbon Capture Utilisation and Storage) bestaat uit een verzamelleiding door het havengebied in Rotterdam die fungeert als een basisinfrastructuur waar verschillende bedrijven op kunnen aansluiten voor de levering van door hen afgevangen CO2. Eerder dit jaar reikte ceo Allard Castelein de haven van Antwerpen al de hand om mee te doen met Porthos.

Havenbedrijf Rotterdam

Sjaak Poppe van Havenbedrijf Rotterdam bevestigt dat de drie havens gezamenlijk de aanvraag hebben ingediend om een PCI status te krijgen. ‘Voor Rotterdam hadden we dit al gedaan. Om subsidies toegekend te krijgen heb je deze status nodig. Voor de Rotterdamse opslag van CO2 hebben we inmiddels 6,5 miljoen euro aan subsidies toegekend gekregen.’

Voor de korte termijn kijkt Havenbedrijf Rotterdam vooral naar de eigen infrastructuur, maar op lange termijn gaat het zeker over uitbreiding naar andere industriegebieden, waaronder Antwerpen en North Sea Port. Poppe: ‘Europa gelooft gelukkig heel erg in de opslag van CO2 ten behoeve van het klimaat. Subsidie wordt alleen toegekend als het project grensoverschrijdend is in de toekomst. Technisch is alles mogelijk. Wat bijvoorbeeld ook interessant kan zijn is de opslag van CO2 voor het Duitse Nordrhein Westfalen, waar de staalindustrie enorm is.’

PCI-status

In november wordt bekend gemaakt of het gezamenlijke project van Antwerpen, North Sea Port en Rotterdam de PCI-status krijgt. Pas in 2020 kan dan de subsidie worden aangevraagd.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.