Jubileumeditie voor Maritime Industry

Schippers, toeleveranciers en andere belanghebbenden voor de binnenvaart konden hun hart weer ophalen tijdens Maritime Industry in Gorinchem. De vakbeurs vierde dit jaar haar vijftienjarige jubileum. Mainport.com nam een kijkje.

Speciaal voor deze jubileumeditie waren er nieuwe onderdelen te zien op de beursvloer. In de jubileumzone konden bezoekers terugkijken op vijftien jaar Maritime Industry. Verder is er een Spare Part Deck, een marktplaats voor gebruikte en gereviseerde onderdelen. Bij het Project of the Future werkten studenten van het Da Vinci College uit Dordrecht aan een binnenvaartopdracht. Ook was er een kennistheater waar actuele thema’s worden behandeld. In het kennistheater werden actuele thema’s behandeld. Zo gaf Koninklijke BLN-Schuttevaer een presentatie over de droogte waar de binnenvaart mee te kampen heeft.

Voor de jaarlijks terugkerende bezoeker waren alle herkenbare onderdelen gewoon terug te vinden. Zo was er in de binnentuin weer veel belangstelling voor de modelscheepjes van Modelgouwgroep Devel uit Zwijndrecht. De gerenommeerde binnenvaartbedrijven namen ook stuk voor stuk weer een plek in op de vakbeurs.

Drechtsteden

Het startsein voor de beurs werd gegeven bij de stand van Deal Drecht Cities door burgemeester Reinie Melissant-Briene (Gorinchem), burgemeester Wouter Kolff (Dordrecht) en burgemeester Marcel Fränzel (Altena).
Reinie Melissant-Briene: ‘In Gorinchem faciliteren wij één van de grootste maritieme beurzen van Nederland. Dat is niet voor niets. Onze regio’s – met samen meer dan 400.000 inwoners – maken onderdeel uit van de maritieme delta die loopt van Rotterdam tot en met Drechtsteden, Gorinchem en Werkendam.’ Wouter Kolff: ‘Onze regio’s hebben een sterke reputatie door onze maritieme maak- en servicebedrijven. Met Gorinchem trekken we samen op en zoeken we ook nieuwe partners om zo veel mogelijk gebruik te maken van deze positie. Zo gaan we voor een maximale bijdrage aan de BV Nederland.’

Foto: Ruud Aantjes, aangeleverd

Ab Initio

Voor het STC college was de eerste dag van Maritime Industry ook een bijzondere. Het college presenteerde op de beurs voor het eerst het door studenten ontworpen opleidingsschip Ab Initio. Met de presentatie in Gorinchem is ook de aanbestedingsprocedure van start gegaan. Astrid Kee, lid van College van Bestuur: ‘De huidige opleidingsschepen zijn vijftig jaar oud en aan vervanging toe. We zijn er trots op dat we met Ab Initio een mooie basis voor een nieuw opleidingsschip kunnen presenteren.’ Het schip moet straks een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Kee: ‘We willen dat Ab Initio het duurzaamste opleidingsschip van maritiem Nederland wordt. We zijn daarvoor op zoek naar bedrijven die hierin willen investeren.’ De aanbestedingsprocedure loopt tot 5 juni. In het najaar zal een beslissing gemaakt zijn en kan gestart worden met de bouw van het schip.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.