Watertalent bereikt juiste doelgroep met social media

Hoe bouw je een grote trouwe community? Op die vraag kan Watertalent uitstekend antwoord geven. Het platform weet mede dankzij een goede social media strategie een brede groep werkgevers uit het havenbedrijfsleven en werkzoekenden aan elkaar verbinden. Die strategie is terug te brengen tot vijf succesfactoren.

(Advertorial)

Watertalent – onderdeel van Talentium – richt zich heel duidelijk op een specifieke niche. ‘De kracht van de community zit in de combinatie van mensen met een hart voor de haven en industrie en organisaties die juist met deze mensen in contact willen komen. We creëren echt betrokkenheid en commitment. Dat maakt ons platform sterk’, legt communicatiemanager Mariska Siebel uit. Watertalent brengt volgens Siebel werkgeversmerken onder de aandacht bij gerichte doelgroepen, met als resultaat dat meer mensen deze bedrijven ook overwegen als potentiële werkgever.

Ontzorgen

Belangrijk voor het behouden van een actieve community is het gebruik van social media. ‘We hebben recent onze 10.000ste volger mogen verwelkomen op Facebook. Ook op Instagram en LinkedIn groeit onze community. We plaatsen dagelijks verschillende posts met aansprekende content voor onze bezoekers en volgers. Natuurlijk stemmen wij dat altijd goed af met onze klanten. Voordeel is ook dat onze volgers allemaal uit de regio komen’, zegt Siebel. Met het gebruik van social media ontzorgt Watertalent als het ware de bedrijven. Siebel: ‘We plaatsen niet alleen vacatures, maar ook andere relevante berichten van bedrijven of aankondigingen van evenementen. De kracht en meerwaarde van ons platform is het collectief van inmiddels ruim 130 organisaties die zich bij ons profileren. Zelf komen zij er vaak niet aan toe om deze voor de doelgroep relevante informatie door te plaatsen, dus dat doen wij voor hen.’

Berichten worden niet klakkeloos op sociale media geplaatst, Watertalent gaat gericht te werk. ‘We posten een maximum aantal berichten per dag, afhankelijk van het kanaal. We moeten er zorg voor dragen dat we mensen niet overspoelen met berichten.’ Daarnaast moeten we ook echt wel resultaten leveren aan bedrijven. Zij rekenen op een stuk conversie, oftewel niet alleen dat hun vacatures gelezen worden, maar dat er ook daadwerkelijk sollicitanten reageren. Wij hebben verschillende mogelijkheden om statistieken te overleggen zodat bedrijven ook een volledig helder beeld hebben van de kosten en de baten. ‘Gelukkig valt dat vrijwel altijd gunstig uit’.

Van Twitter naar Instagram

In de ruim tien jaar dat Watertalent bestaat is op het vlak van social media wel het een en ander veranderd. ‘We maakten eerst ook gebruik van Twitter, maar om aansluiting te houden met de aankomende generatie zetten we nu meer in op Instagram. Dit is nu bij ons het snelst groeiende medium. Door regelmatig in gesprek te gaan met studenten en starters krijgen wij een goede indruk over hoe we met de kanalen om moeten gaan. Het blijft flink groeien, dus dat gaat goed.’ Doel van het posten van de berichten op social media is het creëren van een zo groot mogelijk bereik, met natuurlijk ook voldoende interactie tussen werkgevers en werkzoekenden. Aan de breedte van de doelgroep kan het niet liggen. ‘We hebben volgers tussen de 16 en 66 jaar.’

Offline zichtbaarheid

Hoewel Watertalent echt een online platform is, wil het ook offline zichtbaar zijn. Siebel: ‘Wij geloven in de kracht van een optimale mix tussen online en offline media. Met een zogenaamde cross-mediale aanpak zijn we zichtbaar op scholen, aanwezig op vakbeurzen en organiseren we ieder jaar het Mainport Talenten Diner.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.