Havens profileren zich tijdens Breakbulk Europe

Specialisten uit de breakbulk-sector begaven zich afgelopen week massaal naar de Duitse stad Bremen voor Breakbulk Europe 2019. Mainport nam een kijkje en zag een overvloed aan havenbedrijven die zichzelf allemaal willen profileren als de breakbulk-haven.

Met ruim 11000 bezoekers en 550 exposanten over ruim twee dagen kan de organisatie van Breakbulk Europe tevreden terugkijken op deze editie van de beurs die voor de tweede keer in Bremen gehouden werd. Rederijen, verladers, terminals, expediteurs, (logistieke) dienstverleners en havens presenteerden zich allemaal tijdens de beurs of brachten een bezoek aan de vele bekende gezichten. Voor de Nederlandse bezoekers was het met name in hal 5 een feest der herkenning.

Europese havens

Tijdens Breakbulk Europe 2019 was een belangrijke rol weggelegd voor de havenbedrijven uit Europa. Misschien wel een van de grootste stands van de beurs was van de Port of Gdansk. De opkomende haven uit Polen ziet veel kansen binnen breakbulk. Logischerwijs was het bij de stands van de Duitse havens Hamburg en Bremen continu druk. Beide havens speelden niet alleen zichzelf maar ook aangesloten bedrijven in de kijker. Een perfecte plek om te netwerken. Ook uit Spanje, Italie, de Scandinavische landen kwamen havenbedrijven naar Bremen om hun haven te promoten.

Nederland

De Nederlandse havens waren niet te missen tijdens het event. Zo koos Port of Amsterdam, in samenwerking met een aantal grote bedrijven uit de regio, voor een grote open stand. Schuin tegenover Port of Amsterdam, stonden de Zeeuwen samen met de Belgische delegatie uit Gent om North Sea Port te promoten. Het havenbedrijf dat ruim anderhalf jaar geleden uit een fusie ontstond, is al groot in Breakbulk en wil dat nog verder uitbouwen en toonde hier de mogelijkheden. Uiteraard ontbrak ook Port of Rotterdam niet. Het havenbedrijf bevond zich samen met RPPC eveneens in hal 5. Onder de stand van Rotterdam presenteerden ook Port of Zwolle en Port of Moerdijk zich.

Biergarten

Een belangrijke netwerkplek was ook de Biergarten. Het typisch Duitse fenomeen mocht uiteraard niet ontbreken tijdens Breakbulk Europe. Tussen de foodtrucks en de barretjes stond ook een meterslang tafelvoetbalspel, voor het tafelvoetbalkampioenschap dat georganiseerd werd door RPPC en Havenbedrijf Rotterdam.

Innovaties

Breakbulk Europe is volgens bezoekers en standhouders vooral een event waar veel nieuwe contacten worden opgedaan en bestaande contacten worden versterkt. De Messe werd niet overspoeld door bijzondere, unieke innovaties. ‘Daar is het de sector niet voor. Het draait om geld en efficientie’, zo klonk de algemene mening.

Project Cargo Summit

Specialisten op het vlak van projectlading hoeven geen jaar te wachten tot ze weer bij elkaar komen, ze kunnen zich op 11 en 12 september ook begeven naar Rotterdam. Daar organiseert Nieuwsblad Transport voor het tweede jaar de Project Cargo Summit. Twee dagen waarbij beurs wordt gecombineerd met een inhoudelijk congres, een diner, site visits en verschillende workshops. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit deze sector? Neem een kijkje op de Project Cargo Journal en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.