North Sea Port krijgt nieuw zonnepark van 50 megawatt

Aan de Braakmanhaven op Valuepark Terneuzen wordt een 30 hectare groot zonnepark gerealiseerd. Het 50 MW zonnepark wordt gebouwd door Gutami Holding.

Met de komst van het zonnepark ondersteunen Dow en North Sea Port naar eigen zeggen de verduurzaming van de Zeeuwse energievoorziening. Het zonnepark wekt duurzame zonne-energie op voor ruim 12.000 huishoudens en zal medio 2020 operationeel zijn. De locatie maakt deel uit van het Valuepark Terneuzen aan de Braakmanhaven.

Op 30 ha van deze grond wordt het zonnepark gerealiseerd dat de komende 15 jaar zonnestroom zal leveren. ‘Dankzij de groene stroomvoorziening op Valuepark Terneuzen wordt de locatie extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich er te vestigen’, aldus Geerten van Dijk, directeur Valuepark Terneuzen. “Met de lokale zonnestroom verduurzaamt Dow de eigen energievoorziening.

North Sea Port

North Sea Port gaat een belangrijke rol spelen bij de bouw van het zonnepark. De aanvoer van materialen voor de bouw van het zonnepark gaat voor een groot deel via zee. Deze goederen kunnen gelost worden in Terneuzen. ‘In North Sea Port beschikken we reeds over andere zonneparken, aan beide kanten van de grens. In totaal zijn die goed voor 110 MW opgesteld vermogen, waarmee 28.000 huishoudens kunnen worden voorzien van elektriciteit. Met dit park erbij kunnen we de duurzame energievoorziening verder uitbouwen, meewerken aan de energietransitie en daardoor minder CO2 uitstoten’, aldus Jan Lagasse, CEO van North Sea Port.

Gutami Holding

Begin 2019 werd Gutami Holding uit Groningen gecontracteerd voor de bouw en de exploitatie van het zonnepark. ‘Ook al is Terneuzen voor ons Groningers ongeveer de andere kant van Nederland, wij zijn trots dat we op deze unieke locatie dit zonnepark mogen realiseren. Voor de bouw werken we graag samen met lokale aannemers. Inwoners van de gemeente Terneuzen en aangrenzende gemeenten krijgen de kans in een obligatielening te participeren’, geeft Gerben Pek, CEO van Gutami Holding aan.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.