Steinweg-Handelsveem onder vuur na vijfde dode in twee jaar

Overslagbedrijf Steinweg-Handelsveem krijgt de wind van voren van vakbond FNV. Een werknemer overleed eind vorige maand na een incident met een grijper. Het was al het vijfde dodelijke slachtoffer van een bedrijfsongeval bij Steinweg in ruim twee jaar.

Op donderdag 19 mei raakte het meest recente slachtoffer ernstig gewond, waarschijnlijk nadat hij in aanraking kwam met een grijper die in beweging kwam door verschoven lading. Na een aantal dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen, is de medewerker uiteindelijk overleden. Het ongeval vond plaats bij een vestiging van Steinweg in de Waalhaven. Dat meldt RTV Rijnmond.

In november vorig jaar kwam ook al een leerling van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) om het leven bij de Hartel Terminal in de Rotterdamse haven. Het 17-jarige slachtoffer uit Stellendam kwam terecht onder een omgevallen vorkheftruck. In 2017 kwamen binnen enkele weken ook al drie medewerkers om op diverse locaties, waaronder Moerdijk en Rotterdam.

Actie

Daarmee komt de teller van het aantal slachtoffers van ongevallen bij het overslagbedrijf op vijf te staan. Reden voor Niek Stam (FNV Havens) om felle kritiek te uiten. Volgens hem wordt het tijd dat er actie komt vanuit de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

‘Ga achter Steinweg aan. Of moeten er eerst meer doden vallen’, foetert hij tegen de regionale omroep. Volgens hem kan het geen toeval zijn dat er zoveel incidenten plaatsvinden in een relatief korte tijd. Er is iets mis met de cultuur binnen het bedrijf, denkt Stam.

Politiek

Naast de inspectie SZW zou ook de lokale politiek maatregelen moeten nemen om de veiligheid bij het overslagbedrijf te verbeteren. Acties vanuit de vakbond zelf komen er vermoedelijk niet. De werknemersorganisatie heeft bij Steinweg minder in de melk te brokkelen dan bij andere overslagbedrijven in de Rotterdamse haven.

Naar aanleiding van de diverse ongevallen is in het verleden onderzoek gedaan door de inspectie. Voor één van de ongevallen uit 2017 is een boete opgelegd van 45.000 euro. Bij het incident met de vorkheftruck vorig jaar is geen straf opgelegd.

Bij Steinweg-Handelsveem was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.