April beste maand ooit voor containeroverslag Rotterdam

De containeroverslag in Rotterdam blijft groeien. April van dit jaar was de beste maand ooit. Er werd 13,6 miljoen ton containervracht overgeslagen.

Na een recordjaar in 2018 en een record in het eerste kwartaal van 2019, is er in de maand april opnieuw meer overgeslagen. Het oude maandrecord dateert van augustus 2018 (13,2 miljoen ton). Gemeten in TEU, de standaardmaat van containers, was april 2019 de op één na beste maand ooit met 1,3 miljoen TEU, slechts een fractie minder dan de recordmaand augustus 2018. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam.

Uitstekende diepgang

De groei van Rotterdam als containerhaven is volgens het havenbedrijf te danken aan een ‘uitstekende diepgang’. De groei is er bovendien nog niet uit. Er is voldoende beschikbare capaciteit op de deepsea terminals en de haven beschikt over goede achterlandverbindingen via weg, binnenvaart en spoor. Het havenbedrijf meldt verder dat het fors blijft investeren in verbetering van de fysieke infrastructuur, zoals de Container Exchange Route waardoor onderlinge uitwisselbaarheid van containers tussen de terminals sneller en kostenefficiënter gaat.

De cijfers van de containeroverslag worden naar buiten gebracht op de eerste dag van Transport Logistics. Havenbedrijf Rotterdam neemt van 4 tot 7 juni deel aan de vakbeurs in München 2019. De focus zal hierbij liggen op de digitale transformatie. Het havenbedrijf wil naar eigen zeggen een wereldwijd netwerk van smart connected ports creëren. Dit verhoogt de efficiency in global trade lanes, verlaagt de kosten en reduceert de CO2-uitstoot.

Container 42

De slimme ‘Container 42’ is voor Port of Rotterdam een metafoor voor deze digitale transformatie en vormt dit jaar een speciale attractie op Transport & Logistic München. ‘Container 42’ is de hyperintelligente container die zijn twee jaar durende dataverzamelreis om de wereld op 24 mei is gestart in Rotterdam, met München als eerste tussenstop.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.