Havenwerker: ‘Ik hoop dat het wereldje het wereldje blijft’

Rotterdam heeft een nieuwe Havenwerker van het Jaar gekozen. John Steinbrecher van de Barge Center Waalhaven mag een jaar lang de haven vertegenwoordigen. Geen probleem voor een man die z’n hart al op zijn zestiende verloor aan de Rotterdamse haven.

Mainport sprak een korte week na de benoeming met Steinbrecher.

Havenwerker van het Jaar, hoe zijn de dagen verlopen?

‘Het is heel bijzonder. Ik word herkend door allemaal mensen die ik helemaal niet ken. Hier op het dorp in Stellendam onder meer en ook vrienden van vroeger zoeken me op om me te feliciteren. Erg leuk om mee te maken.’

Hoe ben je in de haven terechtgekomen?

‘Ik werk al sinds mijn zestiende in de haven. Ik zat op het Grafisch Lyceum maar had het er niet naar m’n zin. Dat stilzitten vond ik maar niets. Mijn vader zei me dat ik moest gaan werken of een andere opleiding moest volgen. Via een snoeiklus – waar ik overigens erg onhandig in was – kwam ik terecht bij Loods 5. Een loods waar ze echt alles deden wat maar mogelijk is in de haven. En ik heb daar dan ook alles gedaan. Laden, lossen, sjouwen en allemaal nog op de ouderwetse manier. Ik heb daar zes jaar gezeten en veel geleerd, via een vriend ben ik uiteindelijk bij de Waalhaven Groep terechtgekomen.’

Wat is je functie nu?

‘Bij de Waalhaven Groep ben ik echt enorm gegroeid. Ik heb op diverse kranen gezeten en mocht steeds een stapje hogerop. Toen in 2008 de crisis uitbrak kreeg ik de kans om bij het STC een opleiding te volgen tot coördinator havenoperaties. Ik heb de driejarige opleiding in een jaar afgerond en had toen eindelijk een papiertje. En dat heeft me echt verder gebracht. Tegenwoordig werk ik als meewerkend voorman. Eigenlijk houdt dat in dat ik werkelijk alles doe. Omdat ik door de jaren heen veel ervaring heb opgedaan word ik ook regelmatig uitgeleend aan andere afdelingen.’

Wat doe je om Havenwerker van het Jaar te worden?

‘Dat is lastig om over jezelf te zeggen. Ik denk dat het vooral komt omdat ik enorm veel plezier in mijn werk heb en dat straal ik ook uit. Verder vind ik het heel leuk om mijn kennis en ervaring over te brengen op collega’s. Om anderen wat te leren.’

Hoe ziet jouw ideale haven over tien jaar eruit?

‘Ik hoop dat Rotterdam z’n plek op de wereldmarkt houdt, een grote speler blijft. Verder zal alles veel meer geautomatiseerd zijn. Daar kunnen we niet omheen en daar moeten we in mee. Toch hoop ik ook dat het wereldje het wereldje blijft. Met dezelfde geuren, kleuren en mensen.’

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.